Сряда, 24 Юли 2019
Четвъртък, 06 Декември 2018 10:52

Факти, митове и обичаи за Никулден

На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода, на търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците.

 

Християнският култ към Св. Никола възниква и се разпостранява в пределите на Византийската империя през ІІІ - ІХ век, а от там в страните на Западна Европа. Векове наред църквата отбелязва празника на Св.Никола с тържествено богослужение. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.

Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството.

Св. Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария. Той е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг, падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народната приказка.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга на Св. Никола".

В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Поверие ни учи, че в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари. 

Друго поверие гласи, че при почистването на рибата люспите не бива да падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

От началото на 21 век множество държави започват да емитират монети с лика на светеца – Беларус, България, Лаос, Македония, Ниуе, Острови Кук, Полша, Румъния, Русия, Тристан да Куня, Турция, Хонконг и Чад.

Св. Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и др.

Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България.

На днешния ден празнуват всички, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Нено, Нико, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница; моряците, банкерите, дарителите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар