Четвъртък, 27 Юни 2019
Петък, 07 Декември 2018 15:43

Меркел се оттегли от властта през сълзи: За мен беше радост и чест!

"Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница", заяви Меркел, която беше начело на партията 18 години. 

 

"За мен беше голяма радост и чест". Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на конгреса на германския Християндемократически съюз, след което бе подкрепена с бурни аплодисменти, съобщи германското издание "Билд". Делегатите на двудневния конгрес в Хамбург ще гласуват за нов лидер на партията, след като Ангела Меркел реши да се оттегли от поста.

Конгресът на германския Християндемократически съюз (ХДС) бе открит днес в Хамбург, съобщиха световните агенции, предаде БТА.

Делегатите посрещнаха с бурни овации канцлера Ангела Меркел, която даде официален старт на проявата, предавана пряко по водещите германски телевизии.

В последната си реч като лидер на ХДС Меркел изтъкна балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство.

"В тези трудни времена не бива да забравяме християндемократическите ни ценности", каза Меркел, която бе 18 години начело на ХДС, предаде Франс прес.

В днешната си реч пред 1001 делегати тя припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но "запазихме хладнокръвие" и "показахме на всички", че можем да се възстановим, каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

"Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница", заяви Меркел. Тя припомни успехите на християндемократите на регионални избори и обърна особено внимание на победата на ХДС в провинция Саар през 2017 година. Тогава регионалната структура на ХДС бе ръководена от кандидатката за приемник на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер. Овациите в залата след тези думи бяха сдържани, тъй като много от делегатите сметнаха изказването й за скрита подкрепа за Крамп-Каренбауер, посочи ТАСС.

Речта на Меркел продължи половин час, а след края й присъстващите в залата се изправиха на крака и ръкопляскаха в продължение на девет минути. Някои издигнаха плакати, на които пишеше "Благодаря, шефе!", съобщи ДПА. 

Меркел бе начело на партията 18 години. Единствено канцлерът Хелмут Кол носи тази отговорност по-дълго. Това е краят на една ера. Ангела Меркел започна речта си с анекдот и сподели, че винаги много трудно е избирала мотото за партийните дни. Най-често това се случвало в последния момент и по този начин подлудявала колегите си. Тя благодари на всички спътници и членове на ХДС. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар