Сряда, 19 Декември 2018
Събота, 08 Декември 2018 08:36

ПЕС избра Сергей Станишев за трети пореден път

Делегатите дадоха категорична подкрепа на историческото постижение с 84% "за"

 

Конгресът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) преизбира Сергей Станишев за свой лидер. Това стана на 11-ия конгрес на левите в португалската столица Лисабон днес. С голямо мнозинство - 84% "за",9% "въздържали се" и 7% "против", делегатите гласуваха за трети пореден път доверие на българина, посочвайки го за свой предводител преди изключително важните евроизбори през 2019-а, съобщава Дир.бг.

"Вотът догодина може да се превърне в голямото завръщане на социалдемократите", убеден е Станишев. В емоционална реч пред стотици журналисти и представители на 56 държави, включително САЩ и Китай, Сергей Станишев очерта като заплахи пред Европа популистите и арогантната десница и постави за цел на левицата да има водеща роля за сформиране на следващото мнозинство в Европарламента.

"Да върнем социална Европа!", гласи основното политическо послание на конгреса. В кампанията социалистите ще поставят акцент върху социалната политика, икономиката, работните места и равенството на хората. Сергей Станишев смята, че могат да постигнат добри резултати.

"Това, което целим, е широк алианс на прогресивни проевропейски сили, в които ние ще бъдем една от най-големите. И ще водим разговори с всички, които искат да запазят Европа, но да я променят. Ние не сме против Европа на статуквото, а за всички, които искат да запазят Европа", заяви новият-стар президент на ПЕС Сергей Станишев и добави, че следващата седмица Европарламентът ще гласува неговия доклад за членство на България в Шенгенпо всички граници: "България и Румъния са изпълнили ангажиментите, спрете двойните стандарти. Това, което правите подкопава доверието в Европейския съюз".

Делегатите на БСП на конгреса бяха единни, че подкрепят Сергей Станишев за трети мандат начело на ПЕС. Още преди гласуването Кирил Добрев беше категоричен, че това постижението е уникално за България: "Ние сме тук да подкрепим Станишев за неговия трети мандат. Това е едно уникално постижение. Цялата делегация на БСП с радост ще гласува за него. Присъствието или отсъствието на лидера не е толкова важно за подкрепата, която Сергей ще получи от нас. Тя е подкрепата на цялата партия".

Друг представител на БСП - Деница Златева, подчерта, че партията подкрепя и кандидатурата на Франс Тимерманс за шеф на Европейската комисия. Холандецът е изборът на ПЕС за бъдещ председател на ЕК и в събота той ще бъде излъчен официално за поста.

"Най-важната цел за нас е да изпратим най-много представители в Европейския парламент", подчерта Златева.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 08 Декември 2018 08:36
  БСП: Заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев ще пострада националният ни интерес

  Корнелия Нинова: Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“ , така да спре и концесията на летище „София“

 • Събота, 08 Декември 2018 08:36
  Кирил Добрев: Предлагам всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП!

  Десислава Атанасова да не пита кой чисти пътищата, а как са проведени търговете – тези, които строят пътища, са същите, които ги почистват, заяви зам.-председателят на левицата.

  Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пусна в неделя пост във фейсбук заради липсващото снегопочистване и два часа по-късно го свали. "Г-жо Атанасова, не питайте кой чисти пътищата, а как са проведени търговете – тези, които строят пътища, са същите, които ги почистват, а как са проведени търговете”, каза на извънредна пресконференция на "Позитано" 20 зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

  Изказването на Добрев е по повод публикация на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова във "Фейсбук": "Три часа от Благоевград до София. АПИ, кой почиства тази магистрала? Имена? Писна ми Борисов и ГЕРБ да са виновни!".

  „Тези са същите, на които дадохте 1,3 млрд. лв, за да си приберат техниката. Не питайте кой чисти, а как са проведени търговете, защото ако бяха проведени нормално в една нормална държава, щеше да спечелят най-добрите и пътищата щяха да са качествени и почистването нямаше да е на това ниво“, подчерта Добрев.

 • Събота, 08 Декември 2018 08:36

Оставете коментар