Понеделник, 18 Февруари 2019
Понеделник, 10 Декември 2018 09:54

Производители предупреждават за шоково поскъпване на храната заради по-високите цени на тока за бизнеса

"В енергетиката има тежък държавен картел. ДАНС да направят проверки и да арестуват спекулантите", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. През последните дни енергията за индустрията поскъпна с пъти. Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители, показа репортаж на Нова ТВ.

Колко ще поскъпнат основните продукти, които купувамe?

Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва,  с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

„10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков.

Затова, когато стотинките отгоре при енергията са много, сметката на Димитър Бешиков не излиза.

„В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, каза Бешиков.

Сметката не приключва с по-високите разходи за ток, които се трупат при собственото му производство на хляб.

„За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват електрическа енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи”, заяви Бешиков. Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят, категоричен е Димитър.

„Ще се вдигнат и цените на закуските. „Една баничка в момента струва 1.20 лв.Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много”, каза Бешиков. Според Димитър обаче потребителят трудно ще плати сметката.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. „Увеличение при колбасите би имало с около 5 % от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки”, допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

„Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност”, заяви собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.

И председателят на КРИБ Кирил Домусчиев прогнозира, че заради електроенергията предстои поскъпване на стоките и услугите, а през лятото вероятно ще скочи драстично и цената на тока за бита.

В неделя пред Канал 3 той заяви, че в енергетиката има тежък държавен картел, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия, каза още председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според него заради лошата политика на държавата в сектора цената на тока е убийствена и непредсказуема.

Домусчиев каза, че в основата на държавния картел е Българският енергиен холдинг (БЕХ), който чрез ТЕЦ "Марица изток" 2, мините, които доставят въглищата и АЕЦ "Козлодуй", диктува цените. Той уточни, че в момента, заради високите цени на тока на енергийната борса, има спрели временно чугунолеярния предприятия и заводи за обработка на метал. Председателят на КРИБ прогнозира, че заради електроенергията предстои поскъпване на стоките и услугите, а през лятото вероятно ще скочи драстично и цената на тока за бита.

Според Домусчиев при тази ситуация би трябвало да се свика Съвета за национална сигурност, а ДАНС да направят проверки и да арестуват спекулантите. Вместо това, премиерът Бойко Борисов натоварил министърът на енергетиката Теменужка Петкова да реши проблема. През седмицата тя обясни, че според Българската независима енергийна борса, поскъпването на тока е в определени дни и часове, което се обяснявало със завишено търсене от страна на участници на пазара.

"Аз нямам надежда. Петкова от години е министър, но нищо не се променя. Тя ще ни забаламоса като политик с цените на борсите в Румъния и Унгария, но нека към техните цени хората да добавят 37 лева задължение към обществото на всеки мегават, да добавят високите такса достъп и пренос, в които е включен и студен резерв, какъвто няма почти никъде в Европа, да добавят всичките екстри. Скоро ще трябва да добавят и емисиите, които ще плаща БЕХ за емисиите от въглищните централи", обобщи Домусчиев.

Той поясни, че в енергетиката няма никакви реформи и даде пример, как в гръцкия ТЕЦ "Агиос Димитриос", с мощност сходна с тази на "Марица Изток" 2, работят 770 души със сезонно заетите, докато у нас са 2405.В същото време в мините били ангажирани 2500 човека, при 7200 в България.

Попитан дали ще има предсрочни избори, Домусчиев обясни, че няма да вземе отношение, защото това не му е работа. Той все пак даде гледната точка на бизнеса: "Нашата позиция, е че предсрочните избори не са решение. Не може улицата да диктува. Независимо кое е правителството - ляво или дясно, то трябва да се остави да си изпълни програмата. Временните правителства винаги са водели до лошо".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 10 Декември 2018 09:54
  България ще строи отклонение от "Турски поток"

  Големите язовири са в много добро техническо състояние, увери Теменужка Петкова

 • Понеделник, 10 Декември 2018 09:54
  Елена Йончева ще разкрие факти за корупция на министър и заместник-министър в областта на енергетиката

  Журналистката и депутат от БСП нарече обвиненията срещу нея „абсурдни“, а репресията срещу нея – „бандитска разправа“. Обжалва паричната гаранция от 20 хил. лв.

  „В момента обжалваме наложената ми парична гаранция. Срещу мен се води бандитска разправа от хора на ГЕРБ“, заяви Елена Йончева в ефира на Нова ТВ. "Аз осъдих не само премиера, осъдих и цялата партия ГЕРБ за клевета", поясни Йончева и предположи, че това е причина за активиране на атаката срещу нея.

  Тя е обвинена в пране на пари. Според обвинението сумата от 645 хил. лв. е получена във фирма, достъп до средствата, на която е имала Йончева. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания. Журналистката уточни, че юристи от ТВ7 са й предложили да сключи договор с тази фирма, затова логично е да предположа, че това е фирма на ТВ7.

  „Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми”, обясни тя.

 • Понеделник, 10 Декември 2018 09:54
  ЕК отправи пет предупреждения към България

  Комисията започва правни действия срещу онези държави, които не изпълняват задълженията си

Оставете коментар