Сряда, 24 Юли 2019
Четвъртък, 13 Декември 2018 11:10

Румен Радев: Има предпоставки за компрометиране на изборите

На дискусията в Президентството не дойдоха представители на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Прокуратурата.

Искам да обсъдим всички тези проблеми, които създават предпоставки да се компрометира самия изборен процес, заяви президентът Румен Радев в увода си на дискусията "Избори - прозрачност и доверие" в Президентството. 

"Има такива предпоставки, затова в обществото трябва да има дебат, защото най-важното, според мен, е да има прозрачност – където я няма, съответно може да настъпят тези негативни процеси", продължи президентът.

Румен Радев предложи да се разгледа темата за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии. Това според държавния глава ще осигури прозрачност при броенето на бюлетините.

Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи, каза още президентът по време на дискусията.

„Благодаря на представителите на ДАНС, ЦИК, Народното събрание, неправителствени организации, които откликнаха на тази покана за една важна тема за прозрачността и доверието. Предстоят ни избори през 2019 г. и то два. Затова е много важно тези избори да бъдат прозрачни и честни, да има доверие в тях и широко представителство на българските граждани. Това доверие е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на политическата система“, посочи президентът.

Според него нередности и сигнали има в броенето на бюлетини, съставянето на протоколи и в предаването и отчитането им в секционните избирателни комисии.

„Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния процес. В обществото трябва да има дебат и най-важното – да има прозрачност. Прозрачността е един от принципите, на които се изгражда доверието в изборите“, коментира Радев.

 „Проблемите се разширяват чувствително. Чувам твърдения, че в Европа няма машинно гласуване, видите ли Холандия се отказаха от него. Това са все пак повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при избирателна активност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4.

В България при избирателна активност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 %", отбеляза държавният глава.

Според него това е голямо отклонение и изкривяване на изборния процес, което води до подмяна на съотношението на политическите сили в парламента. Президентът сравни разликата с числеността на една партия – малък коалиционен партньор.

По думите му причините за това изменение могат да бъдат ниска грамотност, слаба подготовка на избирателната комисия, но могат да бъдат и напълно съзнателни и има сигнали как се въздейства от членове на секционно избирателни комисии върху бюлетини.

Румен Радев коментира още, че съществуват сериозни сигнали за това как се манипулират резултатите в протоколите. „Това за мен е недопустимо, но това е факт. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има сериозни проблеми, които тук трябва да решим“, заяви още Румен Радев.

Поставяйки въпроса за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии, президентът каза: „Много е важно законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините, всеки гражданин трябва да може в края на изборния ден да проследи на своя телефон или компютър какво става в секцията, където той си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект върху секционните избирателни комисии“.

На срещата са поканени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, също експерти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес.

На дискусията не дойдоха представители на ГЕРБ, Обединени патриоти и Прокуратурата.

Дискусията се излъчва на живо от Канал 3.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 11:10
  Президентът наложи вето върху закона за F-16

  Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързаните с тях поддръжка и боеприпаси, материали и услуги. Както и за съвместната тактическа радиосистема и поддръжката й, които бяха приети от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 11:10
  Нинова към Радев: Свикайте КСНС заради ситуацията С НАП!

  Обръщаме се към президента Радев и настояваме, искаме, молим го да свика КСНС - да видим кой ще носи отговорност за ситуацията с НАП

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 11:10
  Румен Радев: Храмът на Левски е оплячкосан, а „демократската република“ е превърната в декор!

  "Левски определи бъдещата държава само с една дума – храм. Днес този храм е оплячкосан. Демократската република е превърната в декор, зад който похитителите безчинстват. За тях е важно да спечелят те, пък ако ще цял един народ да загуби. И украсяват кабинетите си с портретите на Дякона и чистят съвестта си с по някои негов цитат"

Оставете коментар