Сряда, 20 Март 2019
Петък, 14 Декември 2018 12:05

Христина Вучева: Кабинетът нарушава принципите на бюджетиране като разпределя по свое усмотрение бюджетния излишък

Знае ли народът за какво ще се харчи над 1,5 млрд. лева от бюджетния излишък, попита риторично тя.

За тази година към ноември излишъкът е 2,8 млрд. лв. На последното си заседание Министерският съвет ударно разпредели за час над 1,5 млрд. лв. от бюджетния излишък. Най-много пари – 1,3 млрд. лв., бяха заделени за строителството на АМ „Хемус”.

Разпределението по този начин на излишъка е нарушение на принципите на бюджетиране, заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева - икономист, финансов министър в служебния кабинет на Рeнета Инджова.

Знае ли народът за какво ще се харчи над 1,5 млрд. лева от бюджетния излишък, попита риторично проф. Вучева. По думите ѝ имаме излишък от 2,8 млрд. лева до края на октомври, което означава, че са събрани повече приходи или са извършени по-малко разходи. Според нея в нашия случай са направени по-малко разходи.

Проф. Вучева поясни, че от този излишък над 1 млрд. лева отиват в една сметка със странно название и не се знае за какво ще се използват. Тя напомни, че по принцип излишъкът се използва само за погасяване на дългове и финансиране на дефицити.

"Правителството има право само да намалява или увеличава разходите на министерствата, но не и да разпределя излишъка", категорична е тя.

Проф. Вучева напомни, че по времето на Орешарски, когато той е бил министър на финансите, се е спазвало някакво приличие по отношение на разходите и е на мнение, че за бюджета не може да се говори като бизнес проект.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар