Сряда, 12 Август 2020

Вторник, 18 Декември 2018 12:10

Борисов за глобата от ЕК: Няма кой да спре "зелените" 20 години. Навсякъде се приватизира, а в България – не

Премиерът едва вчера чул, че Жирардели е собственик на „Юлен”.

Трите търговски дружества ще платят глобата от печалба, а не хората. Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар от Виена по повод наложената от Европейската комисия глоба в размер на 77 млн. евро на групата на БЕХ.

В понеделник Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг”, неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Енергийният министър обясни, че според ЕК трябва да има възможност българският оператор „Булгартрансгаз” да бъде приватизиран и да влезе чужд оператор.

На въпрос как ще реагира България след санкцията, Борисов заяви, че страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим с ЕК.

"Когато ЕК ни препоръча в лицето на своя комисар, да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето правителство да беше вкарало решени и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и в тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите, руски, турски, какви ли не компании. А заглавията какви щяха да бъдат: „Борисов дава тръбите на България”. Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с комисията. 100% - пълно мнозинство казаха „не”. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Свалихме ги на 150, на 140 и сега последно на 77 млн. евро”, коментира Борисов пред български журналисти в Австрия.

„Това беше минималната сума, която успяхме да договорим, всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система. Представете си какво бихте ме питали, ако не бяхме платили 77 млн. евро, а големи чужди компании ни бяха взели собствеността, държавната, върху газопреносната система. Така че толкова по този въпрос и да не плашат хората, че ще плащат те тази цена, ще си я платят трите търговски дружества от печалби”, заяви Борисов.

„Няма друг вариант освен приватизация, това са европейските правила - навсякъде се приватизира, в България не се", добави още Борисов по темата.

Министър-председателят бе попитан и дали е знаел за собствеността на „Юлен” – въпрос, на който отговори с думите: „И аз като вас слушам, това, че е от вчера. Безспорно Марк Жирардели е световна величина и да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво. Все пак става дума за частен бизнес. Но така или иначе тая тема „Банско” ние трябва да я развързваме”.

Ако нашите „зелени” дойдат тук, ще ликвидират целия бранш в Австрия, но аз съм горд, че България има най-силните „зелени” в света. Както виждате, 20 години в България няма правителство, няма президент, който да намери смелост и кураж, който да се изправи и да каже, че е правилно решение да се развива туризма, допълни Борисов.

източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 18 Декември 2018 12:10
  Сачева: Говорете си, Фейсбук пехливани, не ми пречите

  Социалният министър обясни, че мерките, предвидени в закон са заслуга на Борисов, защото проявил воля да ги изпълни

 • Вторник, 18 Декември 2018 12:10
  Димитър Ганев: Борисов е в оставка на полусъединител, редовните избори са лоша перспектива за него

  Много хора одобряват и подкрепят този протест, макар да си стоят вкъщи, но да не си представяме, че той ще прелее в някаква огромна политическа енергия, която ще премаже цялата политическа и партийна система и ще промени всичко революционно. Не трябва да си представяме такова нещо. Това мнение изрази политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев пред БНР.

 • Вторник, 18 Декември 2018 12:10
  Борисов: Отпускаме над 16 млн. лева за 160 училища, даваме 100 млн. и за студентите

  Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора, обясни министър-председателят

  Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов и публикува кратко видео от конферентното заседание на правителството.

  „Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв.“, написа още премиерът.

  „Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката“, обясни Борисов.

Оставете коментар