Петък, 18 Януари 2019
Вторник, 01 Януари 2019 16:46

Посрещнахме Новата 2019 година с пожелания за здраве и благоденствие

Вече сме в Новата 2019 година. За всички нас тя идва с надежди за мир, благоденствие и просперитет. Как посрещнахме Новата година у нас и по света:

С празнична заря хиляди хора посрещнаха Новата 2019 година по площадите в големите градове на страната. За 20-а поредна година на площад "Княз Александър Първи" в София се проведе новогодишният концерт "Сцена под звездите". В първите минути на новата година се изви и традиционното Дунавско хоро.

По традиция Новата година беше посрещната в много градове на страната с празнични програми на открито.

Мир, благоденствие и просперитет си пожелаха и столичани и гости на София, избрали да посрещнат Нова година на открито на площад "Княз Александър Първи".

Чужденци от много държави също бяха дошли на площада. На италиански, киргизстански, китайски, румънски, иврит, турски и шведски те поздравиха българите, а дошлите жители и гости на столицата си пожелаха за Новата година най-вече живот, здраве, любов, пари и пътувания.

В Хасково, след отброяването на последните минути на отиващата си година и поздравите за новата, на централния площад се залюля голямото българско хоро. "Хорото обединява хората", бяха категорични играещите и си пожелаха да оставим всички лоши неща в миналото, а за новата година - повече приятелство, повече щастие и доброта.

В Смолян изпратиха старата година с добро и посрещнаха новата с пищна заря и надежда. Кметът на града Николай Мелемов пожела: "Да бъдем по-добри и смирени". Новогодишният празник събра и обедини хората, които си пожелаха най-вече здраве, но и годината да е по-добра от предишната.

Стотици врачани посрещнаха Новата година на площад "Христо Ботев" в центъра на града под съпровода на духова музика и фолклорни изпълнители. Веселието продължи часове след полунощ, а врачани се поздравяваха за Новата година. Кметът Калин Каменов пожела: "Да е успешна, ползотворна и плодовита. Бъдете здрави и се обичайте. За много години!". По-рано врачанският митрополит Григорий поздрави вярващите в епархията с думите: "Честита да е новата 2019-а година. Господ да я благослови богато със своята любов, та да бъде тя за всички хора мирна, здрава, спасителна, духовно възвисена, просветна, благодатна, пълна с надежда, напредък и благоденствие. На многая и благая лета!"

Пищна заря и хиляди фойерверки белязаха настъпването на новата година в Ловеч. Хората си пожелаха здрава, успешна и весела година.

По света

Стотици хиляди хора посрещнаха Нова година на булевард "Шанз Елизе" в Париж в празнична атмосфера и при засилени мерки за сигурност. Жители на френската столица и туристи се събраха на прочутия булевард и се радваха на светлинно шоу при Триумфалната арка. Небето над града беше осветено от заря, която започна в полунощ и продължи 20 минути.

По време на светлинното шоу върху Триумфалната арка бяха прожектирани имената на играчите от френския национален отбор по футбол, който спечели Световното първенство през 2018 г. Както през предишни години, след поредица от терористични нападения във Франция, имаше засилени мерки за сигурност.

Протестиращите от движението на "жълтите жилетки" също така бяха обявили демонстрация на "Шан Елизе". Празненствата обаче протекоха наглед мирно. При предишни протести на "жълтите жилетки" имаше прояви на насилие и сблъсъци с полицията в Париж. За да се избегнат размирици и евентуален риск от екстремистко нападение, органите на реда бяха установили периметър за сигурност в района на "Шан Елизе". За реда се грижеха 147 000 служители от силите за сигурност в цяла Франция, включително 12 000 в Париж. 

Москва посрещна 2019 г. с фойерверки над Червения площад. Жители на столицата и туристи се поздравиха с шампанско и си пожелаха щастие. 

Стотици хиляди хора посрещнаха Нова година на голямо празненство при Бранденбургската врата в Берлин. Кулминацията на тържествата беше шоу с лазери и фойерверки, а преди това имаше изпълнения на известни музиканти, сред които Ди Джей Бобо, Игъл Ай Чери и Бони Тайлър. Празнуващите хора трябваше да преминат през засилени проверки за сигурност, а личните пиротехнически средства, бутилките, острите предмети и големите чанти бяха забранени.

За охраната в германската столица се грижеха около 1300 полицаи. Говорителка на полицията каза, че мерките за сигурност са дали резултат и не е имало данни за сериозни произшествия. Големи новогодишни празненства имаше и в други германски градове като Кьолн, Дюселдорф и Мюнхен

Повече от 100 000 души се събраха при река Темза в центъра на Лондон, за да отпразнуват Нова година. Британската столица посрещна 2019 г. с най-голямото пиротехническо шоу в Европа. Кметът Садик Хан посвети зарята при прочутото виенско колело "Лондонско око" на гражданите на Европейския съюз, които живеят в британската столица. Думите "Лондон е отворен" бяха произнесени на седем езика при пускането на фойерверките.

Часовникът на кулата "Биг Бен", който заради ремонт не бие от повече от година освен при специални поводи, прокънтя по случай Нова година. Този път това стана със специално вграден електрически механизъм, който задвижи 200-килограмовия чук на камбаната, чиито звуци се използват от телевизионни и радиостанции в цяла Великобритания за отбелязване на настъпването на Новата година. 

Папа Франциск посети пясъчната скулптура на рождественската ясла на площад "Св. Петър" след традиционната молитва Te Deum. По-късно днес той ще отслужи меса за отбелязване на началото на Новата година.

Ню Йорк посрещна Нова година със заря и спускане на прочутото кристално кълбо на "Таймс скуеър". Множеството, събрало се на площада, изригна в радостни възгласи при настъпването на 2019 г., а небето беше озарено от фойерверки.

Хората дойдоха да посрещнат Нова година на "Таймс скуеър" въпреки дъждовното и студено време. За празничното настроение се грижеха изпълнители като Кристина Агилера, "Ню кидс он дъ блок" и Стинг.

Над 2 милиона души посрещнаха Новата година на плажа "Копакабана" в Рио де Жанейро с 14-минутна заря. През последната вечер на 2018 г. в Рио температурата беше 29 градуса по Целзий и мнозина бразилци се изкъпаха в океана и поднесоха дарове на морската богиня Йеманджа. 

В Сидни около един милион души се събраха при залива на най-големия град на Австралия за пищна заря с 8,5 тона фойерверки и над 100 000 пиротехнически ефекти. В Мелбърн пък 14 тона фойерверки на земята и по покривите на 22 сгради образуваха специални ефекти, включващи летящи дракони.

В континентален Китай Новата година не се отбелязва масово - там далеч по-важен празник е лунната Нова година, която настъпва през февруари. Все пак в големите градове имаше обратно броене до полунощ на Новата година, а някои вярващи посетиха будистки храмове за биене на камбани и молитви.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 01 Януари 2019 16:46
  Над 7200 пациенти са минали през "Пирогов" около празниците

  16-годишно момче е с ампутиран пръст след инцидент с пиратка; фрапантен сигнал за момче, уж подгонено от мечка, оказало се, че е взело екстази

 • Вторник, 01 Януари 2019 16:46
  Патриарх Неофит отслужи молебен за Васильовден и Нова година

  С архиерейска Света Василиева литургия започна Новата 2019 година днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 • Вторник, 01 Януари 2019 16:46
  Посрещаме Новата 2019 година!

  Екипът на BIG5 ви желае весели празници и щастлива, здрава и ползотворна Нова 2019 година!

  Празнуването на Нова година датира от хилядолетия като всеки народ има свои обичаи и традиции.

  Според народните поверия, ако нощта срещу Нова година е ясна, годината ще е здрава, ако е облачна – ще има болести. Каквото е времето на Нова година, такова ще е през цялата година.

  По стара християнска традиция вечерта срещу Нова година се прави втората след Бъдни вечер кадена вечеря. Приготвя се богата трапеза, която включва пита с пара и баница с късмети. Питата се разчупва високо и се раздава на всички по старшинство. Новогодишната трапеза не се раздига до сутринта.

  От този, който пръв дойде на гости в първия ден от Новата година, зависи късметът на къщата.

  Тържествата

Оставете коментар