Четвъртък, 20 Юни 2019
Сряда, 02 Януари 2019 09:03

АПИ не желае да се лишава от приходи от тол-такси: Северната скоростна тангента не е планирана като градски булевард (допълнена)

Днес се очаква да бъде постигнато споразумение между АПИ и Столична община за изключване на Северната скоростна тангента от списъка на пътищата, за които е нужна винетка. От БСП настояха в рамките на града движението по всички пътища да е безплатно. Премиерът Борисов изпреварващо разпореди Северната тангента да е без винетна такса.

„Северната скоростна тангента никога не е планирана като градски булевард. От самото начало нейното предназначение е било да изнесе целия транзитен трафик извън София и този път много успешно изпълнява тази роля. Преговорите, които водим със Столична община, е да прецизираме всички крайградски части и това къде ще има винетки, къде няма да има, къде ще има тол система”. Това заяви в студиото на Нова ТВ инж. Дончо Атанасов от ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Той посочи, че целта е да се намери такова решение, което да не лишава АПИ от приходите от пътни такси от този път.  

 „За мен това са измислени скандали, никога Северната скоростна тангента не е била планирана като градска магистрала. Тя винаги е била планирана като крайградска магистрала и е част от републиканската пътна мрежа. Не може да се разглежда само фрагментарно дали да има там винетки по няколко причини – ресурсът, който АПИ отделя за развитието на крайградската инфраструктура на София е доста сериозен”, посочи още инж. Атанасов. 

През Северната скоростна тангента преминават на годишна база над 10 млн. автомобила. Затова според представителя на агенцията, дори само 1 млн. автомобили да нямат винетки за преминаването по този път, се губи огромен ресурс.

„Надявам се днес да постигнем споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура”. В крайна сметка казусът засяга пет района на Столична община – „Надежда”, „Връбница”, „Нови искър”, „Сердика” и „Кремиковци”, които са непосредствено разположени по протежението на Северната скоростна тангента. Надявам се, че ще постигнем споразумение тези хора да не заплащат винетна такса, въпреки че този път е заложен като транзитен път, но от друга страна има предназначение на път, който отклонява трафика от центъра на града  и свръзва северните райони на града. Така че надявам се да успеем да запазим неговото предназначение, както беше планирано”, каза зам.-кметът на София инж. Дончо Барбалов.

По повод сигналите за проблеми в системата за новите винетки инж. Дончо Атанасов обясни, че всички проблеми в електронната система ще бъдат изчистени.

Шофьори сигнализират, че системата не работи коректно – някои са платили два пъти винетката си, а други имат проблеми с конвертирането на винетките от хартиени в електронни, има информация и за блокирани машини за продажба на винетки по бензиностанциите.

„Парите на водача, който е платил два пъти една и съща годишна такса ще бъдат възстановени, а ако има грешки в електронната система, те ще бъдат отстранени в най-скоровреме”, коментира Атанасов.

Днес се очаква да бъде постигнато споразумение между Агенция „Пътна инфраструктура” и Столичната община за изключване на Северната скоростна тангента от списъка на пътищата, за които е нужна винетка.

Северната скоростна тангента е изключително важна за извеждане на трафика от центъра на града, в това число и на тежкотоварните автомобили, с оглед намаляване на задръстванията в града и подобряване на качеството на въздуха в София", написа в своя фейсбук профил столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В близките населени места хората също недоволстват от необходимостта за купуване на винетка, а от БСП настояха в рамките на града движението по всички пътища да е безплатно.

Столичните социалисти определиха като абсурдна идеята за пътна такса на Северната скоростна тангента. По тази логика "Цариградско шосе" може да бъде таксувано на същия принцип като продължение на АМ "Тракия", смята Калоян Паргов.

По-късно днес премиерът Бойко Борисов разпореди, изпреварвайки заседанието на АПИ и Столична община, Северната тангента да е без винетни такси.

"Смисълът да правим Северна тангента, Южна дъга и Западна дъга е да бъде в услуга на гражданите – да пътуват по-лесно и безопасно. Разпоредил съм на АПИ нищо да не се променя от миналата година. Защото, както Южната дъга е в рамките на града, така и Северната тангента също е в рамките на града и е правена да им е удобно на хората", каза Борисов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар