Петък, 18 Януари 2019
Петък, 04 Януари 2019 12:57

Борисов прехвърли топката на общините: Пътища без винетки са за сметка на съответната община

Премиерът се извини за "трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител, винаги има такива сътресения".

"Няколко теми обсъдихме. Най-важната – в рамките на няколко седмици кметовете, общинските съвети, тези общини, които искат част от републиканската пътна мрежа, да вземат решение и писмено да ме уведомят, за да ги извадим от винетната система", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с кметове в Министерския съвет заради винетните такси.

Ако общините искат да има участъци, за които да не се плаща винетна такса, ще трябва сами да се грижат за поддръжката им, е предложението на премиера пред Националното сдружение на общините.

"В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", обяви министър-председателят. 

Борисов обясни, че така както София е поискала Северната скоростна тангента и е изразила готовност да я поддържа, така може да се постъпи и с части от републиканската пътна мрежа като Варна - "Златни пясъци", Варна - Аксаково или Пловдив – Асеновград. По думите на премиера е достатъчно общините да имат желание и финансови възможности.

И се обърна към кметовете: „Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите.“

"Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея. Мисля, че е справедливо и правилно", обобщи Бойко Борисов.

„Повтарям: тези, които искат, които имат желание, които имат финансови възможности“, уточни Борисов. Премиерът каза и, че за такива „общински пътища“ общините ще могат да си налагат такси.

По отношение фалстарта с въвеждането на електронната винетка Борисов каза, че "се надява до десетина дена да се адаптира системата" и да можело през банкомати да се купуват винетки. "Когато от хартия минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения", уточни той.

"Мога да кажа с голямо извинение за трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител, винаги има такива сътресения", така премиерът коментира проблемите с плащането на пътуването по пътищата от тези дни. 

Мнението на Борисов е, че до 10-15 дни ще бъдат отрегулирани всички процеси, като след това ще бъде много по-лесно за всички.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Януари 2019 12:57
  Борисов през 2017 г.: България е бедна, не може да купува най-скъпите самолети

  "Чух, че трябва да купим най-скъпото, което се продава на пазара. Кое налага да купим най-скъпия възможен хеликоптер, най-скъпия възможен самолет и най-скъпия изтребител? Когато провеждаме търгове и обществени поръчки за дружества и организации – едни купуват „Шкода“, други - „Дачия“, трети купуват „Фолксваген“. Не се хвърлят всички на „Мерцедес“ и „Пасат“". Това каза премиерът Бойко Борисов на 2.09. 2017 г. във Варна, припомня сайтът "Гласове".

 • Петък, 04 Януари 2019 12:57
  Борисов разговаря с либийския премиер за задържания танкер

  Файез Сарадж подчерта, че благоприятният развой на събитията ще даде много силен знак за бъдещото сътрудничество между България и Либия

 • Петък, 04 Януари 2019 12:57
  Фантомна демокрация!

  Велизар Енчев за гласуването на мандата за преговорите за F-16 от парламентарните комисии

Оставете коментар