Четвъртък, 20 Юни 2019
Петък, 04 Януари 2019 12:57

Борисов прехвърли топката на общините: Пътища без винетки са за сметка на съответната община

Премиерът се извини за "трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител, винаги има такива сътресения".

"Няколко теми обсъдихме. Най-важната – в рамките на няколко седмици кметовете, общинските съвети, тези общини, които искат част от републиканската пътна мрежа, да вземат решение и писмено да ме уведомят, за да ги извадим от винетната система", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с кметове в Министерския съвет заради винетните такси.

Ако общините искат да има участъци, за които да не се плаща винетна такса, ще трябва сами да се грижат за поддръжката им, е предложението на премиера пред Националното сдружение на общините.

"В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", обяви министър-председателят. 

Борисов обясни, че така както София е поискала Северната скоростна тангента и е изразила готовност да я поддържа, така може да се постъпи и с части от републиканската пътна мрежа като Варна - "Златни пясъци", Варна - Аксаково или Пловдив – Асеновград. По думите на премиера е достатъчно общините да имат желание и финансови възможности.

И се обърна към кметовете: „Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите.“

"Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея. Мисля, че е справедливо и правилно", обобщи Бойко Борисов.

„Повтарям: тези, които искат, които имат желание, които имат финансови възможности“, уточни Борисов. Премиерът каза и, че за такива „общински пътища“ общините ще могат да си налагат такси.

По отношение фалстарта с въвеждането на електронната винетка Борисов каза, че "се надява до десетина дена да се адаптира системата" и да можело през банкомати да се купуват винетки. "Когато от хартия минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения", уточни той.

"Мога да кажа с голямо извинение за трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител, винаги има такива сътресения", така премиерът коментира проблемите с плащането на пътуването по пътищата от тези дни. 

Мнението на Борисов е, че до 10-15 дни ще бъдат отрегулирани всички процеси, като след това ще бъде много по-лесно за всички.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Януари 2019 12:57
  Бойко Борисов се заема с климатичните промени

  "Климатичните промени не са абстракция, а факт", казва премиерът Борисов в разговор по телефона с Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Правителствената пресслужба. "Това е най-голямото предизвикателство пред света сега и за в бъдеще", е казал още Бойко Борисов

 • Петък, 04 Януари 2019 12:57
  Борисов пак се заяде с БСП - дори оставка не могли да подадат

  Премиерът коментира решението на Корнелия Нинова да оттегли оставката си

 • Петък, 04 Януари 2019 12:57
  Георги Лозанов: Защо Борисов намеси и Веско Маринов

  Бойко Борисов предизвика всеобщо изумление, когато в обяснението защо отстранява Цветанов изведнъж намеси и певеца Веселин Маринов. Но всъщност няма нищо учудващо: Маринов носи вина за една невъзвратима за ГЕРБ загуба.

Оставете коментар