Понеделник, 25 Март 2019
Петък, 04 Януари 2019 12:57

Борисов прехвърли топката на общините: Пътища без винетки са за сметка на съответната община

Премиерът се извини за "трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител, винаги има такива сътресения".

"Няколко теми обсъдихме. Най-важната – в рамките на няколко седмици кметовете, общинските съвети, тези общини, които искат част от републиканската пътна мрежа, да вземат решение и писмено да ме уведомят, за да ги извадим от винетната система", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с кметове в Министерския съвет заради винетните такси.

Ако общините искат да има участъци, за които да не се плаща винетна такса, ще трябва сами да се грижат за поддръжката им, е предложението на премиера пред Националното сдружение на общините.

"В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", обяви министър-председателят. 

Борисов обясни, че така както София е поискала Северната скоростна тангента и е изразила готовност да я поддържа, така може да се постъпи и с части от републиканската пътна мрежа като Варна - "Златни пясъци", Варна - Аксаково или Пловдив – Асеновград. По думите на премиера е достатъчно общините да имат желание и финансови възможности.

И се обърна към кметовете: „Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите.“

"Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея. Мисля, че е справедливо и правилно", обобщи Бойко Борисов.

„Повтарям: тези, които искат, които имат желание, които имат финансови възможности“, уточни Борисов. Премиерът каза и, че за такива „общински пътища“ общините ще могат да си налагат такси.

По отношение фалстарта с въвеждането на електронната винетка Борисов каза, че "се надява до десетина дена да се адаптира системата" и да можело през банкомати да се купуват винетки. "Когато от хартия минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения", уточни той.

"Мога да кажа с голямо извинение за трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител, винаги има такива сътресения", така премиерът коментира проблемите с плащането на пътуването по пътищата от тези дни. 

Мнението на Борисов е, че до 10-15 дни ще бъдат отрегулирани всички процеси, като след това ще бъде много по-лесно за всички.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Януари 2019 12:57
  Беновска зове Борисов да закове този, който му сервирал гурме-то с апартаментите

  Водещата с пламенно обръщение към премиера: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“-то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете? Това е въпросът на Илиана Беновска в днешното издание на „Беновска пита”

 • Петък, 04 Януари 2019 12:57
  БСП поиска оставката на Цветан Цветанов

  Елена Йончева: Борисов е загрижен от къде идват атаките, а не за корупцията.

  "Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика, защото  проблемът с апартаментите на властта не е само в това, че закупени на цени няколко пъти по-ниски от пазарните". Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева на пресконференция в централата на БСП. Тя припомни, че преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през "задния вход", т.е. те обслужват частни интереси, частни фирми. Тя посочи, че  през януари 2017 г. ГЕРБ  са вкарали лобистки промени в ЗУТ, които дават възможност на една фирма, вместо да построи 8 етажен блок, да построи 35 етажен. „Поправката „Артекс“ на ЗУТ е внесена от депутати от ГЕРБ. Тя е гласувана от всички депутати от управляващата партия. Тези, които са я внесли  са знаели за какво е. Става дума за лобистки закон, който внесен за конкретна фирма", каза още народният представител.

 • Петък, 04 Януари 2019 12:57
  Елена Йончева: Борисов носи лична отговорност за корупцията в България

  Оставки да подадат и Цветанов, Рашидов и Колева

Оставете коментар