Четвъртък, 20 Юни 2019
Сряда, 09 Януари 2019 09:16

Напрежение във Войводиново след като цигани пребиха ефрейтор от Специалните части. Жителите на селото излизат пак на протест. Двама са арестувани за побоя над командоса

Двама души са задържани за побоя над военен в пловдивското село Войводиново, съобщиха от прокуратурата. Те са в ареста за 72 часа. Предстои държавното обвинение да поиска постоянното им задържане.

Полицията е иззела видеозаписи от момента на атаката. На тях обаче не се вижда кой е започнал свадата, а версиите на нападателите и на пострадалия за това какво всъщност се е случило се различават. Открити са и ключови свидетели.

Ако бъдат признати за виновни, задържаните ги грозят до 10 години затвор. Единият обаче е непълнолетен и може да се размине само с три. 

Местните хора излязоха на протест с искане за събарянето на незаконните постройки в ромската махала на селото. Тежко въоръжени униформени охраняват протеста, за да не се стига до ескалация на напрежението. Жителите на махалата пък временно напуснаха домовете си.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посети снощи селото и заяви, че всички къщи в махалата са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Десетки хора се водели живеещи на един адрес. Имало и местно енерго – една къща снабдява цялата махала.

За да се разрешат проблемите, вицепремиерът Каракачанов настоява за законодателни промени. Една от тях е социалните помощи да се обвържат с образованието.

Днес за трети пореден ден жителите на пловдивското село Войводиново ще излязат на протест.

 „Държавата трябва да приложи редица мерки, включително и репресия, за да се разрешат проблемите с ромите”. Това заяви в ефира на Нова ТВ общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера по повод създалото се напрежение в пловдивското село Войводиново.

Христо Николов от фондация „Саворе” пък изрази съмнение, че недоволството не е съвсем спонтанно и се поражда в период преди избори.

 „Тези гета са бомба със закъснител, заложена още по времето на социализма. Обезверени от институциите, хората използват така нареченото улично правосъдие”, коментира Николов.

Според Контрера обществото има проблем с начина на живот на ромите като цяло.

„Тези хора нямат задръжки, нито правосъзнание”, категоричен бе Контрера.

Той призова за орязване на социалните помощи за представителите на малцинството и заяви, че „фабриката за деца трябва да спре да работи”.

Още по темата от BIG5:

Циганите напуснаха Войводиново, протестите продължават

Държава, на която Каракачанов е военен министър, а роми пребиват командос, не е държава, а катун

Проф. Константинов: Циганската наглост наистина е нетърпима, но вината не е само в циганите

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар