Сряда, 03 Юни 2020

Четвъртък, 10 Януари 2019 09:18

Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел. Очакванията преди гласуването в транспортна комисия днес не са оптимистични

Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел срещу подготвяните регулации в пакета "Мобилност 1". Според бранша приемането им въвежда двойни стандарти в общността и има потенциала да унищожи транспортния бизнес у нас.

Най-проблемно за превозвачите е предложението камионите да се прибират в България на всеки четири седмици. Ако то бъде прието, българските компании са обречени на фалит, посочват от бранша.

360 протестиращи ще пристигнат с два чартърни полета в белгийската столица. Към тях ще се присъединят българи, живеещи в региона, както и румънски, латвийски и унгарски превозвачи.

Зад протеста застанаха както президентът Румен Радев, така и правителството. Транспортният министър Росен Желязков ще се присъедини към демонстрацията в белгийската столица. 

Вчера той и нашите евродепутати се опитаха да привлекат възможно най-много европейски политици към българската кауза. Доколко разговорите им са били успешни ще се види от днешното гласуване в Транспортната комисия.

Очакванията преди гласуване в транспортна комисия днес не са оптимистични. Това коментира евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Петър Корумбашев в сутрешния блок на БНТ. Ако не се приемат тези регулации, много държави са започнали да приемат свои прави на национално ниво. Подобен подход е началото на края на ЕС”, коментира Корумбашев.

Илхан Кючюк – евродепутат от Група на Алианса на либералите и демократите за Европа, призова за трезв подход, в който да оценим силните и слабите си страни и да изготвим дългосрочна стратегия за предстоящите междуинституционални разговори.

Андрей Новаков от ЕНП каза, че все още е под въпрос дали последната дума ще е на този парламент.

Според евродепутатът Ангел Джамбазки, българските евродепутати нямат съревнование по темата. В момента водим истинска битка в Европейския съюз за препитанието на 150 000 български семейства, заяви той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар