Събота, 17 Август 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019 10:47

Милион мъртви души в избирателните списъци?

Има голяма разлика между данните за населението у нас между НСИ и ГРАО, съобщава bTV. Според направения анализ има между половин милион и милион повече избиратели, отколкото показват данните на НСИ. Според тях ние сме под 7 милиона, а ГРАО показва, че сме над 8 300 000.

Остава въпросът колко души се водят по постоянен и настоящ адрес и дали тези, които са починали, са извадени от избирателните списъци.

480 000 души са хората, според ГРАО, които живеят у нас на постоянен адрес и трябва да са на него.

Този, който печели изборите, обикновено ги печели с 1 милион гласа, тези почти половин милион, които са неясни, са сериозен въпрос. Т.е. излиза, че има между половин и 1 милион хора, които се разминават.

Изкривяванията в избирателните списъци сриват доверието в изборния процес. Това обяви в предаването „Тази сутрин” математикът и експерт по изборно законодателство Михаил Константинов.

По думите му проблемът с избирателните списъци идва от факта, че данните са по настоящ адрес, а почти никой не си сменя настоящият адрес, след като над 30 дни живее другаде.

В момента българите са 8,4 млн., от които 7 млн. са в България и от тях право да гласуват имат 5,6 млн. души, обобщи Константинов.

За изборите, които предстоят тази година – европейски и местни, има изискване за уседналост, напомни социологът.

Избирателните списъци имат значение за изборния резултат само в два случая – при референдум и при избора на президент на първи тур, уточни Асланов.

Според него недоверието към изборния процес е производно на недоверието към институциите в България, въобще към политиката и властта. Не може да прави изключение – не може да не вярваш на властта, а да вярваш само в изборите, допълни социологът.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 17 Януари 2019 10:47
  Статистиката отчете 1260 лева средна заплата

  Средната работна заплата в страната през второто тримесечие е 1260 лева. Спрямо първото тримесечие на годината тя се повишава с 4,3 на сто, сочат данните на Националния статистически институт.

  Спрямо същият период на миналата година средната заплата през второто тримесечие на 2019 в общественият сектор нараства с 11,9 на сто, а в частния с 12,4 процента, предаде БНР.

  Данните на националната статистика сочат, че икономическите дейности с най високо средно възнаграждение за второто тримесечие на тази година са създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения с 3053 лева, следвани от финансови и застрахователни дейности с 2 174 лева.

 • Четвъртък, 17 Януари 2019 10:47
  Крум Зарков за машинното гласуване: Машината дава просто и лесно решение на проблемите в изборния процес

  „Само преди 3-4 месеца дебатът за машинното гласуване се водеше остро, с аргументи. Сега ЦИК констатира проблеми с машинното гласуване, но те се дължат на това, че то не беше въведено изцяло.

 • Четвъртък, 17 Януари 2019 10:47
  Заличиха адресна регистрация на над 30 души в община Ветово

  Над 30 души от община Ветово вече са със заличени адресни регистрации заради съмнения за изборен туризъм. Те няма да могат да гласуват за кметове и общински съветници на 27 октомври

Оставете коментар