Понеделник, 22 Април 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019 10:47

Милион мъртви души в избирателните списъци?

Има голяма разлика между данните за населението у нас между НСИ и ГРАО, съобщава bTV. Според направения анализ има между половин милион и милион повече избиратели, отколкото показват данните на НСИ. Според тях ние сме под 7 милиона, а ГРАО показва, че сме над 8 300 000.

Остава въпросът колко души се водят по постоянен и настоящ адрес и дали тези, които са починали, са извадени от избирателните списъци.

480 000 души са хората, според ГРАО, които живеят у нас на постоянен адрес и трябва да са на него.

Този, който печели изборите, обикновено ги печели с 1 милион гласа, тези почти половин милион, които са неясни, са сериозен въпрос. Т.е. излиза, че има между половин и 1 милион хора, които се разминават.

Изкривяванията в избирателните списъци сриват доверието в изборния процес. Това обяви в предаването „Тази сутрин” математикът и експерт по изборно законодателство Михаил Константинов.

По думите му проблемът с избирателните списъци идва от факта, че данните са по настоящ адрес, а почти никой не си сменя настоящият адрес, след като над 30 дни живее другаде.

В момента българите са 8,4 млн., от които 7 млн. са в България и от тях право да гласуват имат 5,6 млн. души, обобщи Константинов.

За изборите, които предстоят тази година – европейски и местни, има изискване за уседналост, напомни социологът.

Избирателните списъци имат значение за изборния резултат само в два случая – при референдум и при избора на президент на първи тур, уточни Асланов.

Според него недоверието към изборния процес е производно на недоверието към институциите в България, въобще към политиката и властта. Не може да прави изключение – не може да не вярваш на властта, а да вярваш само в изборите, допълни социологът.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 17 Януари 2019 10:47
  Рязък скок на инфлацият за година

  Най-сериозно поскъпване през последната година е регистрирано при храните

 • Четвъртък, 17 Януари 2019 10:47
  Властта ни се прави на утрепана за 58 милиона, а гони до дупка за данъчни задължения обикновения човечец

  Проф. Николай Слатински с кратък коментар в социалната мрежа описва приоритетите и двойния стандарт в управлението

 • Четвъртък, 17 Януари 2019 10:47
  Президентът настоява за гаранции от ЦИК за провеждане на честни избори

  Румен Радев очаква от новия състав на ЦИК гаранции за намаляване на недействителните бюлетини и добра защита на машинното гласуване.

  Свободните, честни и прозрачни избори са едно от най-големите завоевания на демокрацията и с провеждането на всеки вот трябва да отстояваме това. Обществото не трябва да има никакви съмнения за прозрачността и честността на предстоящия вот за представителите на България в Европейския парламент, заяви президентът Румен Радев на срещата си с ръководството на новия състав на Централната избирателна комисия. В срещата участваха новият председател на ЦИК - Стефка Стоева, както и председателят на предишния състав – Ивилина Алексиева, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

  Президентът изтъкна факта, че остава ограничено време до изборите за представители на страната ни в Европейския парламент /ЕП/ и подчерта, че приемствеността в дейността на ЦИК е ключов фактор за успешната работа на комисията.

Оставете коментар