Събота, 23 Март 2019
Събота, 19 Януари 2019 11:43

Фермата на Ана Петрова в Болярово е заличена юридически! След съмнителните проби за чума стадото се увеличава, а на Ана Петрова още не са ѝ изплатени субсидиите нито на глава животно, нито за пасищата

Заплита се казусът с животните от фермата на Ана Петрова от Болярово, в която през юли бяха установени две съмнителни проби за наличие на вируса на чума по дребните преживни животни. Шест месеца по-късно стадото е увеличено с нови 70 агнета. Въпреки че забрана за придвижване вече отпадна, животните от това стопанство остават на при затворен режим. А собственичката им е получила уведомление, че фермата е заличена юридически, съобщава БНТ.

Информация за заличаването на фермата на Ана Петрова получила след като отправила заявление до Агенцията по безопасност на храните за премаракиране на част от животните ѝ заради паднали ушни марки. По думите на стопанката, шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума, няма умрели животни от заболяването.

„Вчера получих писмо от ОДБХ-Ямбол, въпреки че в момента водим дела, вътре в писмото пише, че аз трябва да осигуря достъп до обекта ми да бъдат евтаназирани животните ми... Не са ми изплатени субсидиите до момента нито за на глава животно, нито за пасищата”, споделя Ана Петрова.

Въпреки опитите ни да се свържем и да разговаряме с директора на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол оказа се, че всички служители имат забрана да говорят.

Междувременно част от стопаните от Голямо Шарково, чийто животни бяха умъртвени заради чумата, получиха от Агенцията по безопасност на храните писмо, с което им се разрешава закупуването на 15 животни, отглеждани в едно помещение. След 21 дни карантинен период и отрицателни изследвания може да се пристъпва и към увеличаване на броя на животните.

Тодорка Сакалиева, която също се занимава с животновъдство споделя: Аз с 15 животни не мога да си играя... най-малко трябва да си взема 100 животни, за да излизам и да им се радвам на стадото както си беше или господата да дойдат да си вземат парите, които ни преведоха и да ни купят животни, но в наше присъствие.

Част от засегнатите животновъди обмислят преустановяване на дейността си, а хора от цялата страна продължават да охраняват стопанството на Ана Петрова.

BIG5 припомня, че през юли във фермата бяха установени две съмнителни проби за наличието на чума по дребните преживни животни. След половин година, обаче, стадото е увеличено с нови 70 агнета. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 19 Януари 2019 11:43
  Заради чумата: Стопани от Болярово съдят успешно БАБХ

  Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лв., задето не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им

 • Събота, 19 Януари 2019 11:43
  Къде се губят годишно над 50 хил. тона месо?

  Безхаберие тласка говедовъдството в сивия сектор

 • Събота, 19 Януари 2019 11:43
  БАБХ: Отглеждането на животни в задния двор за лични нужди няма да се криминализира

  „Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, заяви експерт от агенцията

  Личните стопанства, чиято продукция е само за лична употреба, са изключени от предложението на Агенцията по храните за криминализиране на отглеждането на животни в нерегистриран обект. Това увери пред bTV д-р Александра Митева, експерт от БАБХ. Идеята беше оповестена като мярка срещу разпространението на птичи грип. 

  „Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, категорична беше тя. По думите ѝ има изключително много примери, в които малки лични стопанства са с по 500-600 птици. А например при кокошките в лично стопанство за собствени нужди могат да се отглеждат до 50.  

  Когато едно стопанство продава продукция, то трябва да бъде регламентирано и под официален контрол, защото това е риск от разпространението на заболявания, категорична беше д-р Митева.

  Тя изтъкна, че идеята е на ниво обсъждане, но определено има нужда от по-строги мерки предвид епизоотичната ситуация, в която се намираме. „Имаме много огнища в тип заден двор с 500-600 кокошки”, отбеляза Митева.

  С тази мярка бихме искали да създадем нормална атмосфера на бизнеса с животни, допълни експертът.

  В хасковското с. Малево Надежда Михайлова отглежда кокошки за лична консумация. „Според мен не е имало и няма птичи грип в цялата страната. Целта е да се унищожат дребните производители и това е политика за регулиране на пазара”, смята тя. Според нея хората на село с 200 лв. не могат да преживяват, ако не си отглеждаме животни и зеленчуци в градината. „Аз продължавам да храня моите деца и внуци с екологично чисти неща. Против съм отровите, които се продават в търговската мрежа”, категорична е Надежда Михайлова. Тя допълни, че не вярва на лабораториите в България.

Оставете коментар