Сряда, 03 Юни 2020

Събота, 19 Януари 2019 11:43

Фермата на Ана Петрова в Болярово е заличена юридически! След съмнителните проби за чума стадото се увеличава, а на Ана Петрова още не са ѝ изплатени субсидиите нито на глава животно, нито за пасищата

Заплита се казусът с животните от фермата на Ана Петрова от Болярово, в която през юли бяха установени две съмнителни проби за наличие на вируса на чума по дребните преживни животни. Шест месеца по-късно стадото е увеличено с нови 70 агнета. Въпреки че забрана за придвижване вече отпадна, животните от това стопанство остават на при затворен режим. А собственичката им е получила уведомление, че фермата е заличена юридически, съобщава БНТ.

Информация за заличаването на фермата на Ана Петрова получила след като отправила заявление до Агенцията по безопасност на храните за премаракиране на част от животните ѝ заради паднали ушни марки. По думите на стопанката, шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума, няма умрели животни от заболяването.

„Вчера получих писмо от ОДБХ-Ямбол, въпреки че в момента водим дела, вътре в писмото пише, че аз трябва да осигуря достъп до обекта ми да бъдат евтаназирани животните ми... Не са ми изплатени субсидиите до момента нито за на глава животно, нито за пасищата”, споделя Ана Петрова.

Въпреки опитите ни да се свържем и да разговаряме с директора на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол оказа се, че всички служители имат забрана да говорят.

Междувременно част от стопаните от Голямо Шарково, чийто животни бяха умъртвени заради чумата, получиха от Агенцията по безопасност на храните писмо, с което им се разрешава закупуването на 15 животни, отглеждани в едно помещение. След 21 дни карантинен период и отрицателни изследвания може да се пристъпва и към увеличаване на броя на животните.

Тодорка Сакалиева, която също се занимава с животновъдство споделя: Аз с 15 животни не мога да си играя... най-малко трябва да си взема 100 животни, за да излизам и да им се радвам на стадото както си беше или господата да дойдат да си вземат парите, които ни преведоха и да ни купят животни, но в наше присъствие.

Част от засегнатите животновъди обмислят преустановяване на дейността си, а хора от цялата страна продължават да охраняват стопанството на Ана Петрова.

BIG5 припомня, че през юли във фермата бяха установени две съмнителни проби за наличието на чума по дребните преживни животни. След половин година, обаче, стадото е увеличено с нови 70 агнета. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар