Понеделник, 22 Април 2019
Сряда, 30 Януари 2019 10:21

Елена Йончева представи аферата "Ало, Банов съм!" (видео на живо)

Депутатката с разкрития за корупция по високите етажи: министърът на културата ощетил държавата със 700 хиляди лева. БСП поиска оставката на Боил Боев.

Елена Йончева представя на "Позитано" 20 свое разследване за корупция в изпълнителната власт. То бе обявено по време на заседанието на 49-ия конгрес на социалистическата партия в събота.

Журналистката и депутатка от БСП представи аферата "Ало, Банов съм!" със запис, на който се вижда как министърът на културата Боил Банов опрощава огромни пари на частна фирма.

През 2016 година сегашният министър на културата, тогава зам.-министър на културата, е действал с цел "да опрости" 700 000 лева, които би трябвало да бъдат наложени като санкция за проекта за ремонт на Ларгото.

Йончева пусна запис на телефонен разговор, в който Банов прави уговорката - да се подпишел анекс. Записът беше около 3,5 минути, но от БСП обещаха да предоставят пълния запис, без монтаж. Разговорът бил записан от "служител на министерството на културата", а самият разговор бил воден от кабинета на министъра на културата. Направен е като застраховка, тъй като служителите, които подписвали, знаели, че подписват незаконни документи.

Въпросът е какъв е интересът на Боил Банов да опрости 700 хиляди лева на частна фирма. Това е начинът, по който Борисов издига своите кадри, бе изводът на Йончева.

„Аферата на сегашния министър Боил Банов показва как днес функционира българската държава. Записът е направен от служител на Министерството на културата и е записан, защото служителите са били вкарани в незаконна схема. Те са предполагали, че един ден той ще послужи в тяхна защита. Направихме интервю с един от служителите, присъствали на разговора в кабината на тогавашния зам.-министър Банов. Сега този служител иска да остане анонимен, но е готов да даде доказателства и да свидетелства пред компетентните органи. Интервюто ще бъде излъчено днес по БСТВ“, заяви още Йончева.

Тя информира, че е започнала разследване и на големите инфраструктурни проекти и пътищата. „При нас започнаха да пристигат документи и сигнали, включително този, който пуснахме. Тази афера „Ало Банов съм..“ не е само схемата на г-н Банов, а е схема на правителството на Борисов. Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени и колкото по зависими са, толкова повече имат възможност да се издигнат“, подчерта Елена Йончева.

Фирмите, изпълняващи проекта, са "Пътища и Мостове" ЕООД, "Пътстрой - Варна", "Реставрация" ЕАД и "Финанс груп 2013" ЕООД - всички те са обединени в сдружение ДДЗ "Антична Сердика" и водеща е първата фирма.

На въпрос с кого говори Банов, Йончева отговори "Органите ще го установят" и добави, че става въпрос за два разговора: първият бил с инж. Драгомир Драганов от ДДЗ "Антична Сердика", а вторият - с Ангел Ангелов, от независим строителен контрол. На разговорите присъствали и други служители на Министерството на културата - Татяна Цановска, Ангел Ангелов и арх. Мечкунов.

Депутатът от БСП Пенчо Милков пък добави, че управляващият орган по проекта е регионалното министерство, а средствата са европейски и "няма начин МРРБ" да не е било в течение. Милков добави, че от БСП веднага ще подадат и сигнал до прокуратурата и до ОЛАФ. 

"В тази ситуация категорично настояваме за оставката на министър Банов", подчертаха от БСП.

Очаквайте подробности!

ВИДЕО от пресконференцията на Елена Йончева

Записът на телефонните разговори

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 30 Януари 2019 10:21
  Георги Харизанов: ГЕРБ се намира в най-ниската си точка към момента

  Странен е призивът на Борисов за обединение срещу „пълзящата диктатура“, коментира политическият анализатор

 • Сряда, 30 Януари 2019 10:21
  ГЕРБ отчита резултатите от инициативата „Европа в нашия дом“

  ГЕРБ отчита резултатите от серията срещи из всички областни градове в страната, посветени на образованието и регионалното развитие. Инициативата, наречена „Европа в нашия дом“, стартира на 11 февруари във Велико Търново и събра на едно място представители на изпълнителната и местната властта, бизнеса, образователните институции и граждани.

 • Сряда, 30 Януари 2019 10:21
  БСП представя кандидатите си за евродепутати

  Корнелия Нинова: Целта е победа на изборите; Елена Йончева: Да отвоюваме своето достойно място в Европа.

  На специално събитие в Южния парк в София БСП представи листата си за европейските избори.

  Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че целта е победа на изборите, а евентуална загуба на ГЕРБ ще доведе до предсрочни парламентарни избори. 

  БСП регистрира официално листата си, чийто водач е червената депутатка Елена Йончева, в ЦИК в петък. 

  „Вече 12-та година вървим към Европа с копнеж, че България ще се доближи до тази Европа - на социалната защита, достойнство и свобода, за която всеки от вас е мечтал”. Това каза водачът на листата на БСП за изборите за Европейски парламент Елена Йончева по време на представянето на листата на левицата. Тя добави, че българинът се стреми към  Европа, в която гражданинът може да получи справедливост - и без да е приближен до властта.

  „Европа, където бизнесът не е подложен на рекет и можеш да получиш добро образоване, независимо от социалния си статус. В Европа, където доброто и безплатно здравеопазване е гарантирано от държавата”, каза още Йончева.

Оставете коментар