Четвъртък, 22 Август 2019
Петък, 01 Февруари 2019 13:28

Прокуратурата е снела обяснения от Банов и Йончева по аферата „Ало, Банов съм”

Информаторът Ангел Ангелов се оплака от психологически тормоз. Кирил Гератлиев за заплахите от Ангелов: Нарушени са интереси за 80 млн. лв.

 

Специализираната прокуратура вече е снела обяснения от Боил Банов и Елена Йончева по аферата „Ало, Банов съм”. Официално обаче депутатът от БСП още не е подала сигнал до държавното обвинение за схемите, които цитира.

Преди два дни тя разпространи запис, на който, твърдят социалистите, се чува гласът на министъра на културата и как той настоява да бъде спестена неустойка на фирмата изпълнител на проекта за Ларгото в София.

Продължават да се искат обяснения от хора, свързани със скандала. Вероятно прокуратурата ще излезе с официално изявление в средата на следващата седмица, съобщава Нова ТВ.

Икономически интереси за 80 млн. лева стоят зад заплахите, които е получавал Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж, от Ангел Ангелов. Това стана ясно от думите на самия Гератлиев в студиото на bTV.

Ангелов беше посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, който го е рекетирал със записи, а вчера заместник-министърът на образованието Деница Сачева каза пред bTV, че има сигнали, че Ангелов е заплашвал и шефа си в агенцията, която отговаря за европроекти в образованието.

Според Гератлиев заплахите срещу него са започнали след заседание на комитета за наблюдение, на което бил регистриран теч на информация.

„На нашия комитет за наблюдение в края на ноември 2018 г. беше използвана непублична информация, която очевидно беше изтекла от управляващия орган”, посочи той. По думите му става дума за информация, която касае проекти, които следва да бъдат подадени в управляващия орган, да бъдат прецизирани и прегледани.

След случилото се той е изолирал Ангелов от управлението на проекти в програмата и го е ограничил откъм информация. „Навярно има и потенциален конфликт на интереси”, допусна Гератлиев. „Конфликтът на интереси касае член на комитета, който присъства на последното заседание на комитета за наблюдение като представител на Съюза за стопанска инициатива – г-н Иво Костов. Костов използва информация, която беше вътрешна и поверителна. Той представи пред всички членове на комитета информация, която беше известна само на една дирекция в управляващия орган”, обясни той.

„Критиките към мен от г-н Ангелов са за договори, които не са спечелили. Очевидно има нарушени икономически интереси. Очевидно зад тези проекти, които не са се случили, са стояли някакви интереси – дали на него, дали на някой друг извън управляващия орган, аз няма как да знам”, допълни той. По думите му тези интереси са за 80 млн. лева.

„Веднага след комитета за наблюдение на 4 декември г-н Ангелов нахлу в моя кабинет притеснен и използва заплахи – към управляващия орган, към програмата, към агенцията, към мен. Думите му бяха, че ще срути всичко”, подчерта Гератлиев.

Той отбеляза, че в момента се извършва детайлна проверка на всичко, което е правил Ангелов от септември 2016 г. до настоящия момент.

Той допълни, че няма как да знае дали Ангелов е притискал хора и в Министерството на културата.

Гератлиев потвърди също, че през януари на два пъти гумите на автомобила му са били срязани, вероятно с цел за бъде сплашен.

Той допълни, че в момента Ангелов е в болничен и очаква той да се появи на работа, за да поговорят. Гератлиев добави, че не може да разкрие публично каква е заплатата на Ангелов, но каза, че е над средната за страната.

От своя страна информаторът Ангел Ангелов отправи обвинения в психически тормоз към настоящия си началник в Министерството на образованието.

В позиция, изпратена до Нова ТВ, Ангелов заявява: "За обвиненията на Банов не искам да коментирам повече невярната информация, която залива общественото пространство. Относно Кирил Гератлиев, той просто използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва, вместо да обясни на заместник-министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение, за да принуждава експерти от изпълнителната агенция, която ръководи, да напускат работата си под натиск". 

В записа се чува как глас, за който се предполага, че е на Боил Банов, настоява за спестяване на неустойка на фирмата изпълнител на проекта за Ларгото в София. Министърът на културата потвърди в ефира на btv, че гласът от записа е неговият, но бил манипулиран.

Банов заяви, че от години е бил изнудван от Ангелов. В четвъртък подобни твърдения отправи и директорът на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев.

Пред Нова ТВ Ангелов заявява: "Аз и още трима колеги още през декември 2018 г., вследствие на дискриминация и психологически тормоз на работното място, подадохме жалба до Софийска районна прокуратура. Вследствие на подадената жалба бяхме викани в ГД "Национална полиция", за да потвърдим представената информация. Пак там, на 21.01.2019 г., е бил извикан за снемане на показания и Кирил Гератлиев. За заведената жалба е информиран и министъра на образованието през деловодната система на министерството. В същото време сезирах и инспектората на МОН за слабости и пропуски в работата на изпълнителната агенция. В резултат на подадената от мен писмена информация министърът на образованието изпрати инспектората на проверка, като в близките дни се очакват резултатите", казва Ангелов.

И добавя: "Вероятно поради всичко изложено дотук Кирил Гератлиев използва създадената ситуация, за да избегне понасянето на съответната административна отговорност за изключително порочната практика, която използва като набеждава, унижава и заплашва държавни служители с дългогодишна експертиза и опит, многократно надвишаващ неговия собствен".

"Отново обръщам внимание на факта, че жалбата до прокуратурата, изпратена от мен и колегите ми, е с дата 21.12.2018 г., а обвиненията на Гератлиев за посегателство върху автомобила му, както и други подобни безпочвени обвинения бяха отправени, след като беше викан в ГД "Национална полиция" във връзка с жалбата, както и след като е започнала проверката на инспектората на МОН. Аз и колегите ми продължаваме да бъдем подложени на психологически тормоз и заплахи, но твърдо вярваме в органите на правораздаването и затова ще използваме всички законови начини, за да защитим професионалната си репутация и човешко достойнство", пише Ангелов в писмото си до Нова ТВ и подчертава, че все още е държавен служител.

на снимката: Кирил Гератлиев, Боил Банов и Ангел Ангелов

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар