Четвъртък, 22 Август 2019
Сряда, 06 Февруари 2019 13:35

БСП иска да се заведат искове срещу политици, заради които България е осъдена в Страсбург. Открояват се три проблема в доклада за изпълнението на решенията на Европейския съд

Корнелия Нинова: Кога премиерът ще заведе дело срещу Бойко Борисов, че заради него бяхме осъдени за 55 хил. евро. в Страсбург?

Да заведат регресни искове срещу политици, заради които България е осъдена в Страсбург поиска председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова по време на обсъждането в парламента на Годишния доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека /ЕПСЧ/ по дела срещу Република България за 2017 г.

„Докладът на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България не е нито формален акт, нито просто поредният доклад. Този документ засяга основите на обществените ни отношения и един дълбок проблем на правовата държава”, каза Нинова от парламентарната трибуна.

Тя открои три основни проблема в доклада и даде тяхното решение.

Първият проблем е, че овластените от вас, българските граждани, управляващи – премиер, министри, депутати и представители на съдебната система ви отнемат права. Вторият е, че вие си плащате за това, защото след като ни осъдят в Страсбург, всеки един от вас плаща обезщетението. И тези с минималната заплата и този, който живее под прага на бедността”, заяви Нинова.

Третият проблем е, че управляващите остават безнаказани.

Лидерът на левицата припомни, че решението на тези проблеми е разписано много отдавна в български закон. „В него пише, че този, който е причинил тази вреда, умишлено или при груба небрежност, чрез незаконосъобразни действия или бездействие, при или по повод изпълнение на служебните му задължения, трябва да носи отговорност- като плати от джоба си. Отговорността на виновните спрямо държавата за изплатени обезщетения се осъществява в пълен размер”, обясни председателят на БСП.

Корнелия Нинова бе категорична, че когато един политик или държавен служител погази правата на гражданите, но знае, че трябва да си плати от джоба, ще се замисли дали ще го направи.

„Кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по дело за 55 хил. евро? Кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов? Кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 хил. евро?”, обърна се тя към премиера.

В изказването си Корнелия Нинова призова българските граждани да бъдат смели и да пазят правата си. „Защитавайте ги, борете се за тях, не се страхувайте”, призова още тя. Нинова каза още, че когато БСП спечели избори и управлява страната, държавата ще заведе исковете, срещу тези, които са отнели правата на хората, за да има справедливост.

„Ще заведем дела за това, заради което вие платихте, а те безнаказано продължават да рушат основите на правовата държава, основите на Конституцията и стабилността на обществените отношения в България”, завърши лидерът на социалистите.

Корнелия Нинова коментира, че овластените от гражданите управляващи и представители на съдебната система отнемат права, след като страната ни бъде осъдена в Страсбург, всеки един плаща за това, а управляващите остават безнаказани.

Тя цитира български закон, според който този, който е причинил тази вреда умишлено или при груба небрежност, при или по повод изпълнение на служебните си задължения, трябва да носи отговорност, като плати от джоба си. По думите й обаче този закон не се изпълнява.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Февруари 2019 13:35
  Министър Петкова не вижда монопол на Ковачки и защити цените на тока

  От БСП обявиха, че ще сезират прокуратурата за монопол на дружества, свързани с Ковачки

 • Сряда, 06 Февруари 2019 13:35
  БСП сезира прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до Христо Ковачки. Пита КЕВР за офшорни фирми в енергетиката

  За юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на ел. енергия в цяла Европа и е крайно време да се сложи край на “безумията, които битуват в държавата ни”. Това обяви Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.

  За него е нелогично как съседни на България страни купуват електроенергията на цени в пъти по-ниски от хората, които живеят там, където тя се произвежда. Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия плаща по-ниска цена на тока, отколкото производителя на банички, отсреща до Съдебната палата. Всичко това е благодарение на начина, по който функционира пазара на ток в България и изкривяванията, които се получават. Излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електрическа енергия, произведена от българските електрически централи е по-ниска, отколкото пазара в България“, допълни още Добрев.

 • Сряда, 06 Февруари 2019 13:35
  Общественият договор го замениха с пладнешки грабеж

  Елена Гунчева: Вместо народ - господар и политици - слуги на народа, имаме крепостни селяни и управляваща шайка мародери, които имат една цел - лично облагодетелстване от властта!

Оставете коментар