Четвъртък, 09 Юли 2020

Понеделник, 11 Февруари 2019 10:38

Цацаров: Заподозрян за помагач в случая "Скрипал" е влизал в България 3 пъти. Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал, ял салата с пестициди (допълнена)

Бойко Борисов се среща с Ема Хопкинс по казуса „Гебрев”.

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс по казуса „Гебрев”. Причината за тази среща е информацията, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал е участвал и в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г.

Това потвърди и главният прокурор Сотир Цацаров след срещата в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов и британския посланик Ема Хопкинс.

Сергей Федотов, който е заподозрян като помагач на двамата извършители, е влязъл у нас със самолет на 5 февруари, излизайки на 22 февруари. След това е влязъл отново от летище Бургас на 24 април 2015 г., като е напуснал България на 28 април 2015 г. в 20:21 ч. отново със самолет. Третото му влизане е на 23 май 2015 г. през летище София. На 29 май 2015 г. с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил посока Сърбия, съобщи Цацаров.

До момента прокуратурата, МВР и ДАНС работят по маршрута на руския гражданин. Установяват се всички моменти от пребиваването му – отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с български граждани, посочи Цацаров.

На 11 октомври миналата година бизнесменът Емилиян Гебрев е поискал в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено разследването на случая с неговото отравяне през 2015 г. В писмото Гебрев отбелязва извършеното през март 2018 г. покушение срещу Сергей Скрипал и допълва, че има основание да считам, че отровата, използвана в неговия случай, която не е била напълно идентифицирана, е от семейството на „Новичок”.

На 15 октомври разследването е възобновено и е създаден съвместен екип между МВР, прокуратурата и ДАНС.

На 16 октомври Гербев за пръв път дава данни, че след инцидента чрез ВМА е било поръчано изследване във финландска лаборатория, заплатено от него.

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т. нар. "новичок", стана ясно след срещата. Изследванията са независимо едно от друго - на  частна финландска лаборатория и на нашите медици, изготвили българската съдебно-медицинска експертиза.

При "отравянето" на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Първоначалното разследване е установило, че след вечеря с полски партньори в ресторанта на "Кемпински-Зографски" Гебрев на 28 април 2015 Гебрев е бил откаран във ВМА. На сутринта и изпълнителният директор на неговото предприятие "Емко" е бил приет в Токуда, после в Пирогов, а три дни по-късно и синът на бизнесмена е бил закаран в Медицинска академия. Тримата са били със симптоми на отравяне, разказа Цацаров.

Хлорпирифос пък е веществото, открито от разследващите в салатата от рукола в ресторанта, но също и в кафемашината в дома на Гебрев, както и в повърнатото от сина му, допълни фактите главният прокурор.

Този пестицид се води органофосфорен инсектицид за борба срещу неприятели по лозя, овощни, технически и житни култури, и е силно токсичен. Разследването е стигнало и до земеделския производител, а съдържанието на веществото е било в минимално количество. Съдебно-медицинската експертиза е показала остра интоксикация с форсфоро-органично съединение.

Разследването тогава е прекратено, след като не е била открита отровата. Било е подновено след писмото на самия Гебрев до Цацаров от 11 октомври миналата година. В него бизнесменът моли за подновяване на разследването, защото смята, че е бил отровен като Скрипал, с отрова от семейството на "новичок".

Цацаров допълни хронологията, като поясни, че то е било възобновено, докладвал е на премиера, създаден е бил съвместен екип с МВР и ДАНС, информирани са британските власти, както и партньорските служби. Извършени са 13 разпита на свидетели.

Самият Гебрев признава и нещо, което до този момент не е известно на нашите разследващи, а именно, че със съдействието на ВМА през юни 2016 е дал проба на кръв и урина за финландска частна лаборатория, като си е заплатил от джоба. Финландците правят заключението, че в урината се съдържа фосфоро-органично съединение, но не се съдържат химически бойни вещества, забранени от конвенцията, каквото е въпросният "новичок", разкри още главният прокурор.

Всички данни и документи от изследванията са представени на британските власти след получаване на европейската заповед за разследване през декември 2018 г., както и писмо от наша страна с готовност за сътрудничество.

След като изнесе цялата фактология по разследването от 2015 г. до сега, включително и за съвместните действия на българските разследващи с британските служби, Цацаров заяви, че то продължава. През цялото време се действа заедно с британския екип от разследващи.

"Така че, всякакви твърдения и внушения, че случаят е оставен настрана и по него не се е работело, меко казано не отговарят на истината. Остава на съвестта на техните издатели", заключи главният прокурор по адрес на медиите, раздухали сюжета, че оръжейният бос е жертва като Скрипал.

След като описа криминалната линия по случая с отравянето на Гебрев, сина му и служителя му, Цацаров се спря и на втората - шпионската линия, в която става въпрос за трима руски граждани, свързвани с руското разузнаване, за които британците смятат, че са намесени в престъплението срещу Скрипал.

При двама от руските граждани няма данни да са пребивавали у нас за последните 10 години. Третият обаче е идвал три пъти, съобщи Цацаров. Той се казва Сергей Вячеславов Федотов и времето на едното му пребиваване у нас съвпада с времето на отравянето на Гебрев. Федотов е в България от 24 до 28 април 2015 вечерта, когато напуска страната със самолет. В момента продължава разследването именно по тази нишка, за да се установи какво е правел по време на пребиваването си у нас, съобщи главният прокурор.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар