Неделя, 31 Май 2020

Сряда, 13 Февруари 2019 09:54

Цацаров след изслушването в Комисията за контрол над службите за сигурност за отравянето на Емилиян Гебрев: Разследваме опит за убийство, в никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне (допълнена и обновена)

 

На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевият период.

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев бяха извикани извънредно пред Комисията за контрол над службите за сигурност относно изнесената в публичното пространство информация за лице, свързано със случая „Скрипал” през 2018 г. и пребиваването му в България по време на инцидента с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев три години по-рано.

Разследваме опит за убийство, в никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти след изслушването в Комисията. Той заяви, че е информирал депутатите за всичко, което е установено и може да бъде казано по досъдебното производство.

На членовете на комисията са представени всички данни за Федотов и други руски граждани, които касаят не само трикратното влизане на руснака и съответно излизане от българска територия, но и всичко, което заедно с ДАНС и МВР е събрано за техния маршрут - пътуване, места за настаняване, пребиваване, други руски граждани, които са били с тях.

„Искам да направя едно уточнение, което касае установеното от нашите експертизи и от изследваното във Финландия вещество - фосфоросъдържащо съединение. Стана дума, че такова съединение, което на практика е пестицид, се е съдържала в консумирана от г-н Гебрев салата - рукола. Но мисля, че или бях неправилно разбран или не бе интерпретирано добре, защото ние в никакъв случай не говорим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне. Версията, която е свързана с въпросното фосфорноорганично съединение като пестицид във въпросната рукола е проверена докрай до производителя и категорично е отхвърлена. Т.е. тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство, а що се отнася до въпросната рукола - това е само версия, която е проверена докрай“, заяви Цацаров.

По думите му на този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевият период.

„Двете линии за разследване са свързани както с опита за убийство т.е. с опитите за отравяне на г-н Гебрев, на неговия син и на производствения директор на фирма „Емко“ от една страна, а от друга - с пребиваването на руски граждани у нас. Към настоящия момент това, което може да се заяви с категоричност е само съвпадението на период на пребиваване на въпросния Федотов с деня, в който г-н Гебрев е изпаднал в това състояние. По всичко друго се работи“, каза Цацаров.

Към момента на отравянето, а и предната вечер г-н Гебрев е бил на вечеря също с чужди граждани – негови бизнес партньори от руски и полски произход. Установяването на същите е предмет на разследване, добави главният прокурор.

Според Цацаров мотивите за този опит за убийство трябва да се търсят към момента на осъществяването му т.е. в събития, които са били към 2015 г. и може би малко преди тях.

„Г-н Гебрев сам заявява, че не може да открие мотив, тъй като той счита, че такива причини към онзи момент не са съществували“, каза главният прокурор.

„Имаше медийни изяви на лица, които се представят за близки до г-н Гебрев. Те наистина са, но общо взето събитията, за които те говорят, са се развили доста време след 2015 г. и се развиват и понастоящем. Те по никакъв начин не могат да бъдат съотнесени към април 2015 г.“, добави Цацаров.

Главният прокурор каза още, че се работи по всички версии и добави, че всички лицензи и сделки за износ на оръжия и боеприпаси към онзи момент ще бъдат изискани от междуведомствената комисия.

източник: focus-news.net

Още по темата: Ген. Тодор Бояджиев: Няма връзка между случаите „Скрипал” и „Гебрев”

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар