Петък, 28 Февруари 2020

Понеделник, 18 Февруари 2019 12:43

ГЕРБ: Ще бъде избран нов състав на ЦИК за евроизборите и ще се възстанови „по подходящия начин“ преференциално гласуване

Депутатът Георги Марков увери, че преференциите оставали и призова за успокоение в обществото, ГЕРБ вървят към поредната победа.

Ще бъде избран нов състав на ЦИК за евроизборите. Това каза народният представител от ГЕРБ Георги Марков след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ във връзка с последните промени в Изборния кодекс.

„За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона и това да стане причина да се ореве Европа, Съвета на Европа и Африканския съюз, че са опорочени изборите, ще се открие процедура по избор на нова ЦИК. Ние още не сме преглътнали Костинброд и съм изумен, че държавният глава намекна за Констинбродската афера с положителен знак“, заяви Марков и увери, че оттук нататък няма да се говори повече за изборни правила.

„Вървим към Европа, не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никакво в Европа. А държавният глава каза, че ако няма машинно гласуване, щял да бъде опорочен вота. Оттук нататък говорим за Европа, за приноса на ГЕРБ в Европа и за поредната победа на ГЕРБ“, заяви той.

Георги Марков определи като много важни предстоящите след три месеца евроизбори. „Идеята на ГЕРБ е основната тематика в тази предизборна тематика да бъде каква Европа искаме и каква България нея. Искаме да припомним на българските избиратели, което се случи в последната година и половина. В 30-ата юбилейна годишнина на българския преход България успя да стане с една глава над останалите балкански страни и лидер на Балканите. По време на европредседателството ни българският премиер докара тук 28 министър-председатели, вкарахме балканската тема в дневния ред на Европа, нашият премиер накара Тачи и Вучич да си стиснат ръцете и т.н.“, заяви Марков. Той изтъкна, че такъв успех България никога не е имала.

„Затова не искаме този успех да се подменя с промените в изборното законодателство. ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2,5 млн. български избиратели“, каза Марков.

„Ние считаме, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална изборна система, която ни обрича на вечни коалиции“, каза още той. „Другите ги гони страхът, защото при мажоритарни избори ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство“, заяви Марков.

Той призова обществото да се успокои, тъй като преференциите остават.

"Не е отпаднала преференцията, а е вдигнат прага. Затова, за да няма спекулации или чрез ветото на президента или, ако той не наложи вето, спешно ще се внесе от депутатите и ще се върне това, което беше досега. На нас това ни носи допълнителни гласове, ние имаме депутати избрани с преференции. Но и тук имаше спекулации", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той благодари на Георги Марков, който го е алармирал за настроенията в обществото по този въпрос.

"Когато сме имали нужда от ДПС за модернизацията на армията, за превъоръжаването, за данъчни закони - те са ни подкрепяли и аз винаги съм им благодарил. Но да излиза, че са ни извили ръцете... Говорих с Цветанов, свикал съм среща с Обединени патриоти за утре, защото трябва да се осигурява кворума. Цветанов за момента е действал правилно, но няма никаква коалиция с ДПС", подчерта премиерът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар