Понеделник, 21 Септември 2020

Сряда, 20 Февруари 2019 13:52

Управляващото мнозинство отхвърли президентското вето върху Закона за личните данни

Срещу Закона се обявиха Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ).

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. "За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 127 депутати, 1 беше "против“, а четирима се въздържаха. Народните представители от „БСП за България“ не участваха в дебата и не присъстваха в пленарна зала.

Припомняме, че президентът Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали неправомерно личните данни в свои разследвания. С ветото си държавният глава възрази срещу установените 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация, счита президентът.

Мнозинството в парламента обаче не откри такъв проблем, а представител на Комисията за защита на личните данни изнесе факти, според които от подадени 15 000 жалби на граждани 90 са за действията на медиите, като уважени от тях са само 8 сигнала.

Държавният глава върна измененията за ново обсъждане в парламента на 4 февруари. Законът за личните данни е тринадесетият, върнат за ново разглеждане от държавния глава.

Припомняме, че срещу Закона за личните данни се обявиха двете журналистически организации – Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ), които призоваха президента за налагане на ветото.

Одобрените от депутатите текстове ограничават правото на изразяване, директно противоречат на Конституцията, противоречат и на целта на европейския регламент за защитата на личните данни, се подчертава в писмото до президента от АЕЖ.

Още по време на обществените консултации при внасянето на законопроекта от правителството, АЕЖ изрази своята позиция, в която посочва, че вместо да гарантира правото на изразяване, както изисква европейският регламент за защитата на данните, Законът за личните данни прави точно обратното – ограничава това право. Той не предвижда достатъчно гаранции на принципно ниво за защитата на основните права, които биха могли да бъдат в колизия със защитата на личните данни и, най-вече, правото на изразяване, подчертава АЕЖ.

СБЖ определи промените в Закона за личните данни като покушение срещу свободата на словото. Ако промените бъдат прегласувани след ветото на президента, те ще завържат ръцете на журналистите, а разследващата журналистика ще изчезне, смята председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

Новите критерии създават режим на цензура върху медиите. Всяко изнасяне на нелицеприятна информация за държавната власт и нейни представители или за корупционни практики в икономическата и обществената сфера може да бъде преценено като „накърняване на доброто име” на критикуваните, подчертават от СБЖ.

Нарушенията по Закона за личните данни предвиждат глоби от десетки милиони лева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар