Четвъртък, 01 Октомври 2020

Четвъртък, 28 Февруари 2019 11:57

Очаквано: Управляващото мнозинство ще отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс, после ще правят промени

"Атака" промени позицията си.

Стигаме до единно становище да бъде отхвърлено ветото върху Изборния кодекс, обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заедно с представители на трите партии от Обединените патриоти. Решението бе оповестено след втора кратка среща на управляващата коалиция. Преди дни ВМРО и „Атака“ съобщиха, че ще подкрепят ветото, но след днешната среща стана ясно, че са променили позицията си, тъй като не били съгласни с мотивите на президента.

ГЕРБ и "патриотите" имат намерение след отхвърляне на ветото да върнат стария режим на преференциално гласуване на промени в Изборния кодекс, съобщи още Цветанов.

"Ние просто ще отхвърлим това вето и след като бъде обнародван законът в "Държавен вестник", ще пристъпим към промените с предложението, което ние сме внесли", каза Цветанов.

Така за пренареждане на партийните листи с преференциален вот за европейски и парламентарни избори, ще са нужни 5% гласували, а за местни избори – 7%.

Напомняме, че едно от атакуваните от президента изменения на Изборния кодекс е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) и общинските и регионалните комисии след решение на Върховния административен съд (ВАС) могат да потвърждават решението на съда с 50% плюс 1 глас, а не с 2/3.

Цветанов възрази, че президентът не е прав, че няма съдебен контрол. Според него след решението на ВАС сега се получава пинг понг - ВАС връща решение в ЦИК тя не може да вземе решение с 2/3, защото отново е блокирана, и така не изпълнява и съдебното решение. Цветанов обясни още, че аргументите за промяната са дошли от съдии и затова управляващите ще пратят на президента стенограмата от заседанието на правната комисия, за да си запознае и той с тях.

Няма нарушени изборни права, категоричен беше Цветанов. И повтори обещаното пред Патриотите вчера - че веднага след отхвърлянето на ветото ще бъде гласуван и приет законопроектът на ГЕРБ за връщане на старото положение на преференциите.

От своя страна двете партии - "Атака" и ВМРО, които в понеделник щяха да подкрепят държавния глава и ветото, но вчера направиха завоя в обратна посока, изтъкнаха своите доводи да променят позиции.

Не търсете конфронтация, призова Волен Сидеров. Това е една синхронизация, няма нищо драматично", заяви той. Вероятно президентът е имал добри намерения, но юридическият му екип го е подвел, мотивите не са доизпипани, затова ще го отхвърлим, обясни промяната в позицията на партията си лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Цветанов се обърна със съвети към БСП и призова да се върнат в пленарната зала. „Когато не идваш на работа и не изпълняваш това, за което си избран, няма как да получиш подкрепа“, смята Цветанов и даде за пример с ПЕС, която въпреки различията си с ЕНП, не напускал Европарламента, а президентът на ПЕС Сергей Станишев изцяло представлявал демократичния процес.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар