Неделя, 15 Декември 2019
Петък, 01 Март 2019 10:43

Нинова: ГЕРБ все повече ни отдалечават от Европа. Докладът на ЕК за пране на пари в България е най-сериозният удар по правителството на Борисов през последните години

БСП получи подкрепа за напускането на парламента от колеги от Вишеградската четворка.

Лидерите на партии от Вишеградската четворка плюс БСП и социалдемократическата партия на Хърватия подписаха декларация за общи действия и взаимна подкрепа.

Корнелия Нинова запозна колегите си с политическата обстановка в страната, напускането на парламента от страна на БСП и получи тяхната подкрепа за отстояване на демократичните права на гражданите и върховенството на закона в България.

След запознаване със случаи на ограничаване на свободата на словото и предприемане на мерки срещу журналисти в България, допълнително в проекта за декларация беше включен текст в защита на свободата на изразяване.

В декларацията шестте партии обявяват инициатива за европейска минимална пенсия, европейски трудов кодекс и европейска агенция по труда. Те трябва да гарантират еднакви социални и трудови права на всички европейски граждани и да не допускат двойни стандарти между държавите членки.

Шестте участници в срещата настояват за борба с укриването на данъци и премахване на данъчните убежища. В декларацията се набляга на мерки за забрана на двойния стандарт при храните.

Нинова отново потвърди позицията на БСП против Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата, както и против Пакта за миграция. Тя ги увери, че по тези два въпроса БСП няма да направи компромис.

Корнелия Нинова постави въпроса за ускорено изграждане на европейска прокуратура и избор на най-доказания в практиката професионалист за главен европейски прокурор. Тя изрази увереност, че това ще допринесе за резултатна борба с корупцията по високите етажи на властта.

На въпрос на колегите й относно последния доклад на ЕК за пране на пари в България, с покровителството на политици, тя отговори, че това е от най-сериозният удар по правителството на Борисов през последните години и то от неговите европейски партньори. “За съжаление, по този начин, управляващите ни отдалечават от Шенген и от Европа”, каза още Нинова.

Лидерите на партии декларират: "След срещите в Братислава и Вишеград, ние ,лидерите на партии от държавите от Централна и Източна Европа, оставаме ангажирани с този формат и занапред, и взаимно се подкрепяме за предстоящите европейски избори".

Нинова се обърна към колегите си: нека всеки от нас положи усилия да привлечем и други страни от региона, защото когато повече партии се обединим около общи ценности, имаме по-големи възможности да ги отстояваме".

Нинова закачи с мартеници колегите си от Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Хърватия. Тя ги запозна с тази българска традиция и им пожела здраве и сили.

Събитието се проведе в гр. Храдец Кралове, Чешка република. Домакин на срещата бе председателят на чешката социалдемократическа партия и вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек. Това е третата среща във формат Вишеград плюс, в която Нинова участва. Първата се проведе в Словакия, а втората – в Унгария.

След подписването на декларацията, Корнелия Нинова написа във Фейсбук:

На среща с лидерите на партии от Вишеградската четворка заявих, че най-доказалият се в практиката с борба с корупцията трябва да бъде избран за главен европейски прокурор и възможно най-бързо европейската прокуратура да започне да действа. Докладът на ЕК от вчера за пране на пари с подкрепата на политици в България е най-сериозният удар от много години по правителството на Борисов и то от неговите партньори. За съжаление това е и удар по България. ГЕРБ все повече ни отдалечават от Европа.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар