Понеделник, 23 Септември 2019
Вторник, 05 Март 2019 10:33

От българо-руския бизнес форум в областта на туризма - Борисов: България води миролюбива външна политика, за да привлича повече туристи; Медведев: Подготвяме мащабен проект, който предвижда улесняване на визовия режим

„Развитието на сътрудничеството в туризма между България и Русия“ е темата на провеждащия се днес в София форум, който беше открит от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Дмитрий Медведев.

„В условията на санкции и на голямо напрежение на многополюсния свят, ние с Дмитрий Медведев успяваме да поддържаме доста добри и прагматични работни отношения. Не бива пак да се делим като нация на русофили, русофоби. Нека си гледаме нашите важни български интереси“, заяви при откриването българският министър-председател Бойко Борисов.

Той посочи, че премиерът Медведев е любител фотограф и е останал очарован при посещението му при Тракийското съкровище.

„Имаме добри неща, които можем да предложим в сферата на историческия, културния и религиозния туризъм. Стотици милиони държавата вложи в църкви, манастири, джамии. Въпреки трудните международни отношения, успяхме да запазим добрия тон, който дава възможност там, където не попадат санкциите с цялата си гилотина, максимално да можем да развиваме отношенията си. В 59 града имаме центрове за издаване на визи от 1 февруари, за да се улеснят максимално туристите“, заяви Борисов и припомни, че се говори за фериботна връзка между Бургас и Новоросийск.

„С министъра на туризма и Сдружението на общините обсъждаме, за да можем да отговорим на конкуренцията от Турция, да направят точна сметка, за да се подпомогне браншът. Защото имаме и зимен, и летен, и голф, и ловен туризъм, където може да се направи много. Не случайно и на нашите бази непрекъснато се подготвят руски спортисти“, посочи още Борисов.

Той обясни, че България ще се постарае да бъде по-гъвкава. „Защото действително при тази конкуренция туристът избира най-добра дестинация – цена, обслужване, качество на храна и сигурност. В това отношение на пръв поглед изглежда лесно, но нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността, защото ние поддържаме прекрасни отношения и с Катар, и с Египет, и със Саудитска Арабия, и със Сърбия, и с Косово, и с Палестина“, коментира Борисов. „Водим миролюбива политика, за да можем да бъде максимално защитени“, обясни той.

„В сферата на детския туризъм с Медведев говорих да му пратим снимки на пионерския лагер на Камчия, за да можем да развием и това“, коментира Борисов.

„Стотици милиони губим заради санкциите, затова винаги съм настоявал да се върнем на масата за преговори“, посочи той и обясни, че България се гордее със стабилния лев и връзката му с еврото. "И очакваме тази година да ни поканят в чакалнята на еврозоната", каза още той.

„Между Русия и България има туризъм и той е на доста добро ниво. Нашата обща култура и гостоприемството са основата за това“, заяви Медведев.

„Около половин милион туристи от Русия всяка година идват в България. И значителна част от тях имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки около 30 000 души. Добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климатът привличат най-вече руските туристи. Сигурността също е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца“, посочи руският премиер.

„Българи също ходят на почивка в Русия – около 50 хил. души. И Русия има какво да предложи – Олимпиада, Световно по футбол, има много градове, където ходят туристи освен Москва. Искаме за нашите български приятели да разкрием цялата ни страна“, посочи още Медведев и подчерта, че най-важно за Русия е да има добро ниво на обслужване. „Защото на някои места то е високо, но на някои места все още не е толкова добро. Стараем се да се опрем на световната практика в тази сфера. Стараем се да предложим и нови туристически маршрути“, уточни той.

„Сега реализираме мащабен проект Международна кооперация и износ, който предвижда работа за улесняване на визовия режим за туристи от всички страни. Ще се занимаваме с това през есента – това е сложна задача. Ако говорим за туристическия обмен с ЕС, готови сме за най-модерни визови решения“, заяви Медведев.

Той обясни, че Русия е на първо място по брой Национални паркове в света. „Територията ни е много голяма, природата ни е богато надарила, затова ще направим каквото можем, за да могат повече хора да се запознаят с това“, посочи премиерът и обясни, че държавата ще инвестира в екотуризма. По думите му Русия цели да развие и историческия туризъм.

„Вчера с Бойко Борисов коментирахме въпросите за комуникацията между градовете ни с морски пристанища. Това наистина е нещо важно особено в условия, в които съседите не спят и с удоволствие развиват такива комуникации – и морски превози, и авиационни“, каза още Медведев.

„Смятам, че туризмът е икономическа насока. Сега се откриват особени възможности и задачата ни е да се придържаме към максимално нестандартни подходи. Всеки, който предложи интересен туристически продукт, ще спечели“, заяви той.

В церемонията по откриването ще участват министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова и министърът на икономическото развитие на Руската Федерация Максим Орешкин.

Форумът ще представи възможност за насърчаване и задълбочаване на сътрудничеството и контактите на туристическия бизнес на двете държави с институционалната подкрепа на правителствата на Република България и Руската федерация. В него участие ще вземат представители на туристически камари и агенции от двете страни.

Официалната част на форума е 15.00 часа, след което е предвидено време за двустранни бизнес срещи.

По-рано днес премиерът на Руската федерация проведе разговор с председателя на парламента Цвета Караянчева. Срещата се проведе в Народното събрание и бе сравнително кратка. След разговорите Медведев и Караянчева положиха цветя пред Паметника на Цар Освободител в столицата.

(по информации на "Фокус" и БНР, снимка: БНТ)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар