Четвъртък, 01 Октомври 2020

Сряда, 06 Март 2019 12:17

Мнозинството в парламента преодоля президентското вето върху промените в Изборния кодекс

Цветанов пак направи сравнения с Мадуро и подчерта, че президентът Радев е избран по старите правила, без машинно гласуване.

Със 154 гласа „за“ народните представители (без БСП преодоляха президентското вето върху промените в Изборния кодекс.

Държавният глава върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари (вж. мотивите), тъй като смята, че поправките отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Румен Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето беше наложено и на текстовете, според които само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд. Президентът върна и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.

Реакциите на парламентарните партии:

Цветан Цветанов отново сравнени Румен Радев с Мадуро

Председателят на ПГ на ГЕРБ припомни аферата „Костинброд“ като подчерта, че за последните 30 години никой не е мислил и не е прилагал подобен подход. Според него обаче тогава българските граждани не се поддали на манипулациите и гласували за ГЕРБ. Цветанов за пореден път напомни, че 2016 г. президентът Радев признал изборите за честни, защото ги спечелил, а през 2017 г. с назначеното от президента служебно правителство изборите са спечелени от ГЕРБ. „На колегите от БСП не им прави чест да правят политика на инат“, заяви Цветанов и коментира, че президентът и президентската институция са станали като говорител на БСП, тъй като с излизането си от парламента левицата се лишила от трибуна.

„Виждаме, че в президентската институция, когато си в административния отдел на неформалния лидер на БСП, вече взимаш предвид политическата реторика, а не реалните аргументи“, заяви Цветанов, цитирайки участието на секретаря на президента проф. Емилия Друмева по време на дебатите в парламентарната правна комисия.

Цветанов обясни, че в една партия едноличното управление води до диктатура, визирайки БСП. „Не вярвам, че БСП и техните симпатизанти искат да видят българския Мадуро в лицето на президента Румен Радев. Точно затова мога да кажа, че от името на ГЕРБ ще гласуваме „за“ законопроекта и против ветото на президента. Но искаме да го призовем, когато подготвя своите мотиви, нека неговите сътрудници да се запознават със стенограмите не само на изказващите се от неговата партия – БСП, но да чуят и това, което казват и ВАС и ЦИК“, каза още Цветанов.

Той определи поведението на БСП като игра ва-банк, а позицията им към промените в Изборния кодекс – като оправдание за предстоящата им загуба на изборите.

Корнелия Нинова: Отхвърлянето на ветото е сделка между ГЕРБ и ДПС, чиято цена е опрощаването на дълговете на Мюфтийството

Лидерът на БСП на брифинг в централата на партията обяви отхвърлянето на ветото на президента като сделка. ДПС, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в пълно съгласие отхвърлят аргументите на президента, а и нашите. Аз определям това като поредната сделка, особено между ДПС и ГЕРБ. Цената на тази сделка търсете в петък в дневния ред на парламента, точка 1. Казва се Закон за вероизповеданията, заяви Нинова. Тя посочи е цената на тази сделка – опрощаването на дълговете на Мюфтийството към държавата.

Корнелия Нинова информира, че БСП разширява кръга от организации, с които се среща и споразумява за сформиране на Общ фронт за честни избори и призова за активно гласуване.

„Ако излезем всички да гласуваме - всеки за когото иска, това е начинът, да се постигне обективност на изборите. Призовавам всички - излезте и гласувайте за партията, която харесвате, но си упражнете правото. Вие сте свободни хора и трябва да имате това свободно право“, подчерта тя.

Мустафа Карадайъ: Президентът не е отчел истинските ограничения в Изборния кодекс

„Съгласявайки се с мотива на президента, че правото на израз е израз на свободата на мисълта и убежденията и реална форма на участието на гражданите в политическия живот, ние от ДПС считаме, че истинските ограничения в закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс не са отчетени и се надяваме същите да бъдат атакувани пред Конституционния съд“, заяви председателят на ДПС.

„Огромна част от българските граждани, които се намират в страни извън ЕС, са лишени от избирателни права“, каза още Карадайъ. Той призова народните представители да изпълнят Конституцията, за да не бъдат лишавани български граждани от избирателните си права. В случай, че Народното събрание не ги гарантира, а създава законови пречки, ДПС призова президента да изпълни своето конституционно задължение и да сезира Конституционния съд, посочи той. Според Карадайъ опитът да се изключат големи групи от хора с претенцията да се говори от името на народа е жива демагогия

Искрен Веселинов: ВМРО няма да подкрепи ветото, защото в него се правят доста фалшиви внушения

ГЕРБ ни увериха, че ще върнат старото положение за преференциите и няма да подкрепим ветото, защото в него се правят доста фалшиви внушения, заяви народният представител от ВМРО Искрен Веселинов. Той заяви позицията на ПГ на „Обединени патриоти“ за отхвърляне ветото на президента и уточни, че ВМРО е една от основните политически сили, които са се обявили срещу вдигането на прага на преференциите. „Обединените патриоти“ никога не сме бягали от дебата за мажоритарния вот. Той няма да донесе успокоение на обществото, а до огромни групи непредставени хора. Начинът да примирим двата елемента – желанието за личности и желанието да бъдат партиите политически представени е именно преференциалният вот“, заяви Веселинов.

Валери Симеонов: Президентът внася съмнение в изборите

Лидер на НФСБ Валери Симеонов обвини президента Радев в недържавническо поведение, тъй като с ветото искал да внесе съмнение в честността на изборите. Според него такова внушение по никакъв начин не води до повишаване на доверието в институциите и изборния процес. „Ние от НФСБ не смятаме, че преференциите носят някаква нова доза демокрация или мажоритарност“, каза Симеонов и уточни, че партията му била против засилване на процента на мажоритарност. „Към настоящия момент пропорционалната система в Народното събрание е един легитимен представител на българското общество. Хубаво, лошо, с 8%, с 9 % рейтинг - това е нашето общество, това е народното представителство в парламента“, допълни Симеонов и изтъкна, че с преференциите се дава възможност за нечистоплътно изместване на всяка цена с използването на роднински връзки, на влияние, на натиск, на корпоративен натиск и ангажиране на големи фирми. Според него машинното гласуване не е панацея и няма да спре корпоративния вот.

Веселин Марешки: Искаме пълно отпадане на прага на преференциите

„Воля“ ще отхвърлим ветото на президента заради няколко неща, но основното е чистата демагогия, в определени случаи стигаща до цинизъм. Ние сме единствените, които се борим за една силна мажоритарна система, частично изразена в момента с възможността да се гласува с преференции. Няма как да пропусна и откровената демагогия на някои от самонареклите се „патриоти“, които са за завръщане на стария праг – той каква мажоритарност дава, като е прекалено висок? Като сте за мажоритарен вот, подкрепете волята на българския народ за премахване на праговете. Ние от „Воля“ сме категорично за премахване на праговете на преференциите, за да може гражданите сами да подреждат листите, както считат, че ще е най-добре за техния регион“, заяви Марешки.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар