Четвъртък, 02 Юли 2020

Четвъртък, 07 Март 2019 15:58

Европарламентът потвърди: подкрепя Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

Председателският съвет на Европейския парламент потвърди днес, че румънката Лаура Кьовеши е най-добрата кандидатка за първи европейски прокурор, и реши да не подлага този избор на пленарно гласуване следващата седмица в Страсбург, а направо ще се пристъпи към преговори със Съвета на ЕС.

В края на февруари две комисии на ЕП изслушаха тримата основни кандидати за поста - Кьовеши, Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия). При последвалото гласуване Кьовеши получи 26 гласа, Бонер - 22 гласа, а Ритер - един глас. Днес ръководството на ЕП трябваше да прецени следващите стъпки, след като по-рано Съветът на ЕС даде най-много гласове за Бонер, а професионалната комисия по подбора предпочете също Кьовеши.

Ако Съветът и ЕП бяха стигнали до единодушие, избраният от тях кандидат можеше направо да бъде назначен. След като мненията се разминават, започват преговори. Очаква се те да завършат навреме, за да бъде постът зает от следващата година.

Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

Междувременно, Румъния полага огромни усилия да спъне Кьовеши и днес се опита да повлияе на председателския съвет чрез две акции. Кьовеши бе извикана на разпит в специалната прокуратура по скалъпено дело срещу нея за финансова злоупотреба при изпълнение на служебните й задължения, докато е била главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, а министърът на правосъдието пък Тудорел Тоадер публикува писмо в британския "Файнаншъл таймс" с обвинение срещу Кьовеши, че е подлагала на тормоз румънската правосъдна система като шеф на дирекцията срещу корупция.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Март 2019 15:58
  Оглушаваме

  Оглушаваме. Оглушаваме за моралните сривове, които ежедневно ни погребват живи, за политическото сквернословие, за корупционните цинизми, за пискливия оргазъм на актьори, журналисти, юристи и учени, изнасилвани от безкнижници...И ослепяваме. Ослепяваме за всички видове мръсотии - и за калта, с която ни заливат, ако не си мълчим и не се крием.

 • Четвъртък, 07 Март 2019 15:58
  КПКОНПИ вижда "сериозен корупционен риск" в проектозакон за налагане на глоби от КАТ на място

  В Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е постъпил проект на решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата /ЗДвП/. С решение от днес комисията е решила да не съгласува основни разпоредби от предложения проект, защото "крият сериозен корупционен риск".

 • Четвъртък, 07 Март 2019 15:58
  Радев: Прокуратурата става политически играч, подпомага премиера

  Президентът Румен Радев смята, че прокуратурата все повече се очертава като политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера.

Оставете коментар