Петък, 06 Декември 2019
Четвъртък, 07 Март 2019 15:58

Европарламентът потвърди: подкрепя Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

Председателският съвет на Европейския парламент потвърди днес, че румънката Лаура Кьовеши е най-добрата кандидатка за първи европейски прокурор, и реши да не подлага този избор на пленарно гласуване следващата седмица в Страсбург, а направо ще се пристъпи към преговори със Съвета на ЕС.

В края на февруари две комисии на ЕП изслушаха тримата основни кандидати за поста - Кьовеши, Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия). При последвалото гласуване Кьовеши получи 26 гласа, Бонер - 22 гласа, а Ритер - един глас. Днес ръководството на ЕП трябваше да прецени следващите стъпки, след като по-рано Съветът на ЕС даде най-много гласове за Бонер, а професионалната комисия по подбора предпочете също Кьовеши.

Ако Съветът и ЕП бяха стигнали до единодушие, избраният от тях кандидат можеше направо да бъде назначен. След като мненията се разминават, започват преговори. Очаква се те да завършат навреме, за да бъде постът зает от следващата година.

Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

Междувременно, Румъния полага огромни усилия да спъне Кьовеши и днес се опита да повлияе на председателския съвет чрез две акции. Кьовеши бе извикана на разпит в специалната прокуратура по скалъпено дело срещу нея за финансова злоупотреба при изпълнение на служебните й задължения, докато е била главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, а министърът на правосъдието пък Тудорел Тоадер публикува писмо в британския "Файнаншъл таймс" с обвинение срещу Кьовеши, че е подлагала на тормоз румънската правосъдна система като шеф на дирекцията срещу корупция.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Март 2019 15:58
  Другото корумпиране

  Кеворк Кеворкян: „Отвън“ ще мляскат дъвката „корупция“, а ние ще заметем основния проблем – Голямата Измама, която анестезира Народа, отмести погледа му от важното – дивашката приватизация, примерно. И сетне постепенно го накара да се примири с Грабежа. Това отместване е Истинското Корумпиране: да приучиш обикновените хора да смятат, че кражбата, и то от общите ценности, е нещо нормално.

 • Четвъртък, 07 Март 2019 15:58
  Иван Гешев се среща с Лаура Кьовеши днес в Брюксел

  Избраният за нов главен обвинител Иван Гешев и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще обсъдят днес създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност

 • Четвъртък, 07 Март 2019 15:58
  В Съвета на Европа възмутени от отношението на властта към медиите в България

  Изразена е силна тревога от поведението на българските власти спрямо медиите и малцинствените групи

Оставете коментар