Петък, 20 Септември 2019
Петък, 08 Март 2019 17:49

Илияна Йотова: Опрощаването на дълговете на вероизповеданията е тежък прецедент

Николай Панков – експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството: Мюфтийството дава 4700 имота под наем, защо ГЕРБ и ДПС му опрощават данъци?

 

 

С гласовете на ГЕРБ и ДПС на първо четене бяха подкрепени промените в Закона за вероизповеданията за опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство. Ако депутатите в пленарната зала одобрят промените и на второ четене, ще бъдат амнистирани дълговете на всички регистрирани вероизповедания у нас на обща стойност 8 267 000 лева, като 8 106 000 са дълговете на Главното мюфтийство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова чрез ефира на БНР управляващите да кажат "как задълженията на мюфтийството заплашват националната сигурност и как така се опрощават задължения". Тя определи като "тежък прецедент" решението на НС.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни в кулоарите на парламента, че това са неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се дължи от Главното мюфтийство.

“Едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение във вида, в който днес на първо гласуване се подкрепи, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена. За цялата примерно 2019 г. полагащата се за това вероизповедание субсидия нямаше да бъде достатъчна дори за покриването на тези задължения. Те биха могли да бъдат реализирани чрез продажбата на религиозни имоти, но това е изключително чувствителна тема. Без да омаловажавам размера на сумата, тя представлява относително малка сума спрямо 40-те милиарда приходи в бюджета", каза Горанов.

Финансовият министър напомни, че и президентът може да амнистира публични вземания: “Преценката на народните представители по целесъобразност беше те да предложат този механизъм“.

По-рано днес експертът по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството Николай Панков коментира пред БНР: „Мюфтийството съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя. Има над 4700 собствености, които отдава под наем. При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат“. 

„Народните представители трябва да видят операция „Хоро“, която се вихри в медийното пространство – как агенти на НАП се правят на Щирлиц и влизат в самодейни колективи, за да късат билетчета по 1,5 лв., а същевременно са изтървали крупни суми. Тези 8,2 млн. лв. са влезли в сила след съдебни решения“, добави той.

По думите на експерта останалите вероизповедания нямат задължения: „Поставяме мюсюлманското вероизповедание в привилегирована ситуация. Това представлява недопустима държавна помощ. Още днес ще сезираме ЕК за тази нерегламентирана помощ. Това е прецедент“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар