Понеделник, 24 Юни 2019
Събота, 16 Март 2019 15:37

Данъчните ще виждат личните ни медицински досиета

БЛС: Разпоредбите на Наредба Н-18 превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани.

С разпоредбите в новата наредба за касовите апарати НАП получава достъп до чувствителна информация в здравните досиета, без такъв да е нужен за данъчен контрол, освен това се нарушава лекарската тайна, предупредиха от Българския лекарски съюз в писмо до министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

"Смятаме, че разпоредбите на Наредба Н-18 превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани. БЛС е притеснен от поставянето под един знаменател на чисто търговските обекти и лечебните заведения", пишат от БЛС. Оттам обясняват, че на среща между БЛС и ръководството на НАП медицинския софтуер е бил приравнен с този, използван за управление на продажбите в търговските обекти, "което е не само погрешно, но и неприемливо".

Нарушават се лекарската тайна, както и изискванията за достъп, обработка и съхранение на „чувствителна информация" съгласно Регламент 2016/679 за защита на личните данни (GDPR) и българския ЗЗЛД.

Разширява се кръгът от хора и институции, извън медицинските специалисти и пациентите, които ще имат информация за здравната история на българските граждани, смятат от БЛС.

Лекарите са категорични, че за НАП не е необходимо да има достъп до здравна информация, за да може да осъществява функциите си по фискален контрол. Особено като се вземе предвид фактът, че към момента у нас липсват законово уредени гаранции и процедури за  сигурността на тази информация и за защита правата на пациентите.

 Цялото становище на Българския лекарски съюз - ТУК

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 16 Март 2019 15:37
  Горанов обикаля медиите, за да се самооневини за партийните субсидии

  Министърът знаел, че има "експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция", но не знаел кой е в списъка на прокуратурата

 • Събота, 16 Март 2019 15:37
  Проверяват експерти от финансовото министерство заради партийните субсидии. Горанов не знае дали и той е обект на проверката

  Според финансовия министър тълкуването на закона, довело до по-високите с над два лева субсидии на получен глас, е от 20 години.

   

  Министърът на финансите Владислав Горанов няма информация дали е част от проверката на прокуратурата за евентуални нередности с изплащането на партийните субсидии. "Не съм видял списък на прокуратурата. Не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете", каза той пред журналисти.

  По думите му, обект на проверка са няколко експерти от Министерството на финансите. "Има конкретни имена на експерти. Ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва", уточни финансовият министър.

  "Ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва... Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност. Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите", уточни Горанов.

  Според него тълкуването на закона, довело до по-високите с над два лева субсидии на получен глас, е от 20 години.

  По повод разпореждането на прокуратурата до 30 дни Министерството на финансите да изготви механизъм за контрол на партийното финансиране и връщане на надвзетите пари, Горанов обясни, че и сега контролните механизми са работещи. „Има различно тълкувание как трябва да се прилага законът. Работим върху това, което е казала прокуратурата. Ще се опитаме още повече да подобрим контролните механизми", увери той.

 • Събота, 16 Март 2019 15:37
  Горанов: България може да плати наведнъж изтребителите F- 16

  Каракачанов: Има възможност сумата да бъде свалена от първоначално предложената от САЩ

Оставете коментар