Петък, 07 Август 2020

Събота, 06 Април 2019 11:02

Данаил Кирилов се гордее със законите си

Проблемът с имотните скандали не е законов, а морален, смята новият министър на правосъдието.

"Малко ме шокира обръщението министър на правосъдието, но се налага да свикнем". Винаги съм се борил за качеството на законодателството, гордея се с приетите закони. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота” на bTV новият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

След като беше избран вчера за министър, той беше атакуван от опозицията в парламента, която не подкрепи кандидатурата му, и от представители на десните формации именно за законодателната дейност. Христо Иванов от „Да, България” го обвини в прокарването на лобистки закони.

„Министърът на правосъдието трябва да може да бъде гарант за върховенството на правото и пазител на конституционния ред. И като компетентност, и като морален инстинкт, и като доказана лична независимост. Данаил Кирилов е доказал, че е абсолютно предан на корупционния ред и подчинен на върховенството на Борисов и Цветанов. Безпрекословно прокара всяка законодателна перверзия, поискана от Сараите, Банкя или Къщата с буквите.

Единственото му постижение е, че успя да удари Фидосова в земята. Да номинираш такъв човек в момента на скандала с апартаментите, който изкара на показ корупцията на ГЕРБаджийската партийна номенклатура, е или наглост, или отчаяние, но във всеки случай тотална загуба на връзка с реалността и интересите на държавата. Тази номинация трябва да бъде оттеглена или отхвърлена. Не става!”, написа Иванов в социалните мрежи.

В началото на интервюто си пред bTV Данаил Кирилов обяви, че е приемал „с голяма любов” работата си в Народното събрание. „Новият пост приемам като тежко и сериозно възлагане и смятам, че съм длъжен да дам всичко от себе си, за да се справя. Аз съм приел каузата на ГЕРБ, приел съм да бъда един от експертите в ГЕРБ. Винаги съм се борел за тези каузи още от Столична община, след това като областен управител”, каза още Кирилов. Относно факта, че в общината кариерата му започна като съветник от БСП той уточни, че е имал тежки сблъсъци с червените, когато е бил част от тяхната група – най-вече срещу заменките. Смяната на партийната принадлежност той обясни с думите: „Когато Борисов беше избран за кмет на Столична община, всичко се промени. Това, за което сме се борили аз и Божидар Димитров – да има прозрачност в разпореждането с общинското имущество, да има излизане от онзи модел, който беше установен повече от 10 години.

Кирилов уточни, че познава добре БСП отвътре и това вероятно ги притеснява. Докато Данаил Кирилов беше депутат, прокара поправка, с която шефът на КПКОНПИ вече може да не е юрист с 10-годишен стаж, а и човек от сферата на сигурността. „Няма личен подтекст в това предложение, не е свързано със скандала с Пламен Георгиев (настоящият шеф на комисията, който излезе в отпуск заради скандала с терасата към имота му). Това е резултат от анализа на едногодишната дейност на КПКОНПИ и това предложение произхожда от самата комисия. С колегите го обсъдихме и го подписахме миналата седмица, не сме знаели каква ще е динамиката с казуса с Георгиев, просто съвпаднаха датите“, обясни Кирилов.

Относно другите скандали с имотите на властта министърът на правосъдието смята, че проблемът не е законов, а морален.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар