Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 11 Април 2019 10:37

Каракачанов: Ситуацията в Габрово е овладяна. Местната власт най-накрая трябва да започне да си върши работата

Общините трябва да се грижат за обществения ред, а не да чакат и да изпробват професионализма на полицията, заяви вицепремиерът.

"Ситуацията е овладяна. Полицията си е свършила работата". Това обяви вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов по повод снощния протест в Габрово, при който се стигна до ексцесии.

По този повод вицепремиерът свика извънредна среща с ръководството на МВР в Министерския съвет тази сутрин. Той подчерта, че протестът е предизвикан от криминален инцидент, а именно побоя на служител на магазин от трима роми. По думите му протестът е бил спонтанен и няма данни за политическо вмешателство.

Във връзка със създалото се напрежение Каракачанов обаче отправи сериозни препоръки към всички местни власти, след като вчера протестът се пренасочи към ромската махала на града, която в момента се оказва, че вече е опразнена.

"Проблемът е, че местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси. За да не се стига до такива неща и да се налага полицията да идва, защото това означава организиране на човешки и финансов ресурс. Това коства големи усилия.

Местната власт трябва най-накрая да почне да си върши работата. И там, където се знае, че има хора, които строят незаконно, се настаняват незаконно. Тогава те трябва да сигнализират полицията, а не да чакат и накрая да се налага да се влага целия ресурс на полицията", обяви Каракачанов и изтъкна, че полицията си е свършила отлично работата в случая в Габрово.

"Във всяка община наредба номер 1 общественият ред. Общината е тази, която следи за обществения ред. В района на Габровска област конкретно са привличани хора от други области, предимно от Сливенско, било като сезонни работници в дърводобива или нещо друго. Тези процеси трябва да бъдат контролирани. МВР трябва да следи и да види кои са тези, които идват, дали са криминално проявени или не.

Няма как да вървим след събитията. Подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш, те започват от самонастаняването. И за това нещо трябва да сигнализират местните власти. А не да се случи нещо, като във Войводиново, Катуница, и тогава да изпробваме професионализма на полицията", обяви вицепремиерът.

На директен въпрос дали той би подал оставка, тъй като именно той отговаря за вътрешния ред и сигурност, Каракачанов отговори:

"Ако смятате, че ще реши проблема, ще я получите веднага".

Относно концепцията за интеграция на ромите на ВМРО той коментира:

"Повече от 20 години тези въпроси се замитаха под чергата, за да не разсърдим някого. Целта не са силовите мерки, трябва да се започне с образованието, социалната политика, незаконните строежи. В тази концепция нещата не са свързани с полицията".

На брифинга след срещата в Министерския съвет присъства и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, като той разказа и цялата хронология на събитията от снощи в Габрово.

"Имаше данни за нерегламентирано събиране пред община Габрово. То беше мирно. Впоследствие обаче част от участниците са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица. Ситуацията в дадени моменти ескалираше. След това разпоредих да се изпратят сили от три съседни дирекции. Изпратих и зам.-главния секретар и жандармерия. Пристигайки на място ситуацията е овладяна. Ще останем там, колкото е нужно. Каквото трябва да направи МВР ще бъде направено", обяви Иванов.

източник: kanal3.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Април 2019 10:37
  Таен коалиционен съвет отсвири пенсиите

  Научаваме от медиите, че на територията на НС се е състоял частичен коалиционен съвет между ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. Към народните представители от АТАКА никой не е отправил покана за присъствие. Според информационни източници на срещата е била засегната и темата за размера на минималната пенсия.

 • Четвъртък, 11 Април 2019 10:37
  Шопов от „Атака”: Каракачанов се провали в борбата с циганската престъпност

  Над 10 хиляди чужденци годишно взимат работата на българите, заяви депутатът Павел Шопов по време на парламентарния контрол

 • Четвъртък, 11 Април 2019 10:37
  МВнР реагира на думите на Макрон за мигрантите от Африка и българските банди. Френският посланик Флоранс Робин е извикана в понеделник за обяснения във Външно

  След Украйна и България реагира на изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита легални мигранти от Африка вместо нелегални банди от Украйна и България (виж ТУК).

  Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика на България в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското Министерство на външните работи заради неблагоприятното изказване на президента Еманюел Макрон по адрес на българите в интервю за крайнодясно списание, съобщи БНТ.

  Френският посланик в София Флоранс Робин е извикана в понеделник за обяснения във външното министерство.

  Украинското министерство на външните работи вече извика френския посланик да даде обяснения за думите на Макрон относно „украинските банди”, съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко.

Оставете коментар