Петък, 07 Август 2020

Петък, 03 Май 2019 12:42

ДФ ”Земеделие” има публикуван списък с къщите за гости, но без яснота какво е финансирането и кои са бенифициентите

Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви тази сутрин пред Нова тв, че от години е наличен списъка на къщите за гости. Това наистина е така, ако не направим сериозно уточнение: има сериозно разминаване между казаното от земеделския министър и т.нар. списък (виж ТУК).

Министър Порожанов твърди, че от списъка се вижда както финансирането, така и бенифициентите, което не е така. В списъка не са посочени нито сумите, нито кой е реализирал проектите. За доста обекти е посочено само населено място, но не и точен адрес.

Макар и трудно откриваем, още преди четири 4 години фонд „Земеделие“ наистина публикува на сайта си пълен списък с къщи за гости, съфинансирани по проекти по мярка 311 ,,Разнообразяване към неземеделски дейности", мярка 312 ,,Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и по мярка 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие“, която се реализира от одобрени от МЗХ Местни инициативни групи (МИГ) при прилагане на подхода Лидер.

От сайта на ведомството разбираме още, че с публикуването на списъка с къщите за гости Фондът очаква адекватна обратна връзка от страна на обществеността.

Защо обаче е публикуван като таен, недостъпен и непълен списъкът на финансираните къщи за гости?

„Ако списъкът на къщи за гости с финансиране по Програмата за развитие на селските райони не е на сайта, до края на деня ще бъде качен“, обеща министърът, като няколко пъти повтори, че списъкът е качен още през 2016 година именно с цел гражданите да подават сигнали за нарушения и всичко да бъде прозрачно. На въпрос къде може да бъде намерен този списък, Порожанов заяви, че сега няма да рови в сайта.

По думите на министъра проблемите са при използването по предназначение на къщите за гости, но това не е проблем на Фонда и на процедурите, а на последващия контрол. Според него не могат да се проверят всички десетки хиляди бенефициенти към фонд "Земеделие".

По информация на Порожанов, към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 - с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. Той обаче не можа да каже каква част от сумите, които трябва да се върнат, са върнати, тъй като в момента текат процедурите по събиране на средства - около 10 милиона.

Какво е участието на синът Антоан Порожанов?

Порожанов категорично отрече неговият син Антоан по някакъв начин да е бил съпричастен към проверките във фонд "Земеделие", докато той е бил шеф на фонда.

"Синът ми не е одитирал разплащателната агенция към Държавен фонд "Земеделие", посочи Порожанов и обясни, че синът му е започнал работа в одиторската фирма "Делойт" като стажант през 2012 година. След година стажуване, Антоан Порожанов работи като младши асистент одитор. След това е напуснал. Одитирал е банки, застрахователни компании, но не и разплащателната агенция към ДФ "Земеделие", категоричен е баща му Румен Порожанов.

Напомняме, че според информация на "Биволъ",  синът на земеделския министър е бил одитор в компанията "Делойт" през 2014 година, когато България рискуваше да изгуби 1,65 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради липсата на Сертифициращ орган.

Тогава три обществени поръчки по избор на одитор, стартирани от бившия земеделски министър Димитър Греков, бяха обявявани за незаконосъобразни. Тогавашният служебен министър на земеделието Васил Грудев проведе процедурата по пряко договаряне, вследствие на която за одитор бе избран "Делойт." За одитирането на директните плащания и ПРСР "Делойт" получи от държавния бюджет над половин милион лева. По същото време Антоан Порожанов е одитор в същата фирма, където е започнал работа през 2012 г. Не е известно докладът на “Делойт”, представен на Европейската комисия през 2015 г., да съдържа данни за масивни нарушения, уточняват още от "Биволъ."

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар