Неделя, 26 Май 2019
Сряда, 08 Май 2019 15:03

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха пуснати под домашен арест. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Апелативният специализиран съд освободи под домашен арест бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейния заместник Биляна Петрова. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На първа инстанция Специализираният наказателен съд осъди Иванчева на 20 години затвор, 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок 20 години.

Заместникът й Биляна Петрова получи 15 години затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 години да заема публична длъжност. Присъдена е и конфискация на част от имуществото й. Петко Дюлгеров е осъден на 12 години затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество.

След произнасянето на присъдите на 15 април, двете жени бяха отведени в Сливенския затвор, където да изчакат решението по тяхното дело на по-горна инстанция. След днешното решение на съда Иванчева и Петрова трябва да бъдат конвоирани от ареста до домовете си.

Според апелативния спецсъд няма и никога не е имало нито една обективна причина, заради която да се твърди, че има опасност двете да се укрият. Спазвали са стриктно мерките за неотклонение до момента и през четирите месеца, в които са били под домашен арест. Рискът да извършат престъпление е силно занижени, казват в мотивите си съдиите.

Задържането им не е пропорционално на здравословното състояние на Десислава Иванчева и на семейното на Биляна Петрова, посочи съдът. Иванчева има планирани дати за безкръвна операция и започва инвитро процедури. Освен това двете ще имат по-добра възможност да подготвят защитата си в условията на домашен арест.

"Тази мярка беше сънувана, мечтана и бленувана от нас. Никога не сме и помисляли да се отклоняваме", каза Иванчева пред съда и помоли отново да бъде под стража, но в дома си. Широката обществена подкрепа, с която се ползват, никога не е била причина за задържането под стража на подсъдими, подчертаха от апелативния спецсъд, визирайки мотивите на съдия Иво Хинов и прокуратурата, които смятат, че тази подкрепа може да спомогне за укриването им.

Съдът вдигна възбраната над една от банковите сметки на Биляна Петрова, тъй като тя формално се води на нейно име, но по нея постъпват суми от стипендията на дъщеря й, която тази година е абитуриент. Остават обаче запори на някои от имотите и банковите сметки на двете подсъдими, тъй като с тях се обезпечава конфискацията и глобата, на която бяха осъдени.

На днешното заседание Иванчева се яви с новия си адвокат Николай Хаджигенов, който е поел защитата й, след като тя се е отказала от адвокат Марин Марковски. "Иванчева е вероятно най-разпознаваемото лице през последната година. Сравнима е с Делян Пеевски", каза Хаджигенов. Пред журналисти той обясни, че би трябвало Иванчева и "корпулентният политик" да си сменят местата.

източник: dnevnik.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 08 Май 2019 15:03
  Гешев: Делото „Иванчева” съчета политически и олигархични интереси

  Според заместник-главния прокурор делото е „дребна битка на фона на голямата борба с корупцията, обикновен криминален случай, който скоро вероятно няма да се повтори, защото е направен много елементарно и никой не взима пари по този начин”

 • Сряда, 08 Май 2019 15:03
  Иван Гешев не се страхува от Иванчева да заведе дело срещу него

  Според зам.-главния прокурор делото се използва и медийно се преекспонира, за да се "удари" прокуратурата

 • Сряда, 08 Май 2019 15:03
  На първа инстанция: 20 г. затвор и 10 бона глоба за Иванчева

   

  20 години лишаване от свобода и 10 000 лева глоба – това е наказанието за отстранения кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева. Специализираният съд я призна за виновна за това, че е поискала подкуп.

  Като съучастници са посочени другите двама – зам.-кметицата Биляна Петрова и соченият за посредник в комуникацията със строителния предприемач Александър Ваклин бивш кмет Петко Дюлгеров.

  Петрова и Дюлгеров получиха съответно 15 и 12 г. лишаване от свобода.

  Съдия Иво Хинов посочи, че делото има "политически нюанс", като подчерта, че не може да се твърди, че Ваклин е провокирал подсъдимите, предаде бТВ.

Оставете коментар