Понеделник, 19 Август 2019
Четвъртък, 09 Май 2019 09:22

В Деня на победата честваме и Деня на Европа

Отбелязваме 74 години от края на Втората световна война. 9 май се чества в Русия като Денят на победата над хитлерофашизма. Европейските държави отбелязват днес Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. 

На тази дата през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита декларацията за обединение в Европа и призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

Декларацията поставя основите на Европейския съюз.

В Русия ще се състои традиционният военен парад на Червения площад, а в стотици градове в целия свят ще тръгне шествието на Безсмъртния полк. България от години се включва в събитието, което почита паметта на загиналите бойци от редиците на съветската армия.

В София официалните чествания започнаха в 9 часа. 

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 74 години от края на Втората световна война. Там ще бъде и руският посланик Анатолий Макаров, който оттам ще се отправи на шествие на Безсмъртния полк, което ще премине през центъра на София до Паметника на Съветската армия.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Там от 10 часа ще бъдат положени цветя и ще започне концерт. След София руският посланик ще се включи в церемониите и в Пловдив.

Отново в 10 часа пред президентството президентът Радев ще присъства на тържествена церемония по издигането на знамето на ЕС по повод Деня на Европа. На нея ще присъстват председателят на парламента Цвета Караянчева и депутати.

Вицепрезидентът Илияна Йотова организира дискусия на тема "Европа" със студенти в Софийския университет.

В 10 часа в Информационния център на Министерство на отбраната ще има публична дискусия на тема „Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа”, а половин час след това в Дома на киното ще бъде отворен информационен щанд, където ще бъдат раздавани материали за ЕС и ще може да бъде получена информация и съвети за правата ни при пътуване, пазаруване и почивка в рамките на Общността.

Във Варна ще бъдат поднесени венци и цветя по случай Деня на Европа и ще има шествие, което ще тръгне в 11:45 ч. от от Паметника на Осми Приморски полк до сградата на общината. От 12 часа ще започне Тържествено издигане на флаговете по случай Деня на Европа.

Във Велико Търново ще има шествие на ученици по случай Деня на Европа, чието начало е планирано да 10:10 ч. Ритуалът по издигането на знамената пред общината е планиран за 10:30 ч.

Събития са планирани във още във Видин, Добрич, Карлово, Кюстендил, Смолян, Шумен, Ямбол.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Май 2019 09:22
  Путин поведе "Безсмъртния полк" в Москва

  Над 1 милион души се включиха в тазгодишното шествие на "Безсмъртния полк" в руската столица Москва. Президентът Владимир Путин поведе внушителната колона, която премина по централните улици на града, а хората носеха потрети на свои близки, загинали по време на Втората световна война

  По целия маршрут на "Бессмъртния полк" звучаха песните от Великата Отечествена Война.

  За четвърта поредна година "Безсмъртният полк" марширува и в България. Сотици роднини и близки на участници и загинали във Втората световна война и антифашистката борба се включиха в шествието в София. Общо 60 български града се присъединиха към събитието. По традиция в шествието се включиха и ветерани от войните.

  Участниците в марша на „Безсмъртния полк”  се събраха в 9 часа пред паметника на Незнайния воин. Към тях се присъедини и президентът Румен Радев, който участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника по повод 74 години от края на Втората световна война.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутати от левицата и членове на градската организация на БСП в София също се включиха в шествието.

  Хората носеха снимки на свои близки,  загинали във Втората световна война и антифашистката съпротива. Бяха издигнати 30 табла с имената на 13000 жертви.

  Традиционно „Безсмъртният полк” премина по бул. „Цар Освободител”, за да стигне до паметника на Съветската армия, където слово произнесе посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров.

 • Четвъртък, 09 Май 2019 09:22
  Нинова: Да ни е честит Денят на победата над хитлерофашизма

  Поклон пред героите, дали живота си за свободата, написа лидерът на БСП във фейсбук

 • Четвъртък, 09 Май 2019 09:22
  Владимир Путин: В редица страни безсрамно лъжат своите деца за Втората световна война

  Уроците на войната са актуални както никога, изтъкна държавният глава на Русия

Оставете коментар