Понеделник, 19 Август 2019
Четвъртък, 09 Май 2019 18:00

Путин поведе "Безсмъртния полк" в Москва

Над 1 милион души се включиха в тазгодишното шествие на "Безсмъртния полк" в руската столица Москва. Президентът Владимир Путин поведе внушителната колона, която премина по централните улици на града, а хората носеха потрети на свои близки, загинали по време на Втората световна война

По целия маршрут на "Бессмъртния полк" звучаха песните от Великата Отечествена Война.

За четвърта поредна година "Безсмъртният полк" марширува и в България. Сотици роднини и близки на участници и загинали във Втората световна война и антифашистката борба се включиха в шествието в София. Общо 60 български града се присъединиха към събитието. По традиция в шествието се включиха и ветерани от войните.

Участниците в марша на „Безсмъртния полк”  се събраха в 9 часа пред паметника на Незнайния воин. Към тях се присъедини и президентът Румен Радев, който участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника по повод 74 години от края на Втората световна война.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутати от левицата и членове на градската организация на БСП в София също се включиха в шествието.

Хората носеха снимки на свои близки,  загинали във Втората световна война и антифашистката съпротива. Бяха издигнати 30 табла с имената на 13000 жертви.

Традиционно „Безсмъртният полк” премина по бул. „Цар Освободител”, за да стигне до паметника на Съветската армия, където слово произнесе посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров.

Инициативата тръгва от руския град Томкс през 2012 година. Днес „Безсмъртния полк” шества по целия свят като израз на почит към жертвите, дадени от народите в тяхната борба срещу фашизма.

Идеята за "Безсмъртния полк" хрумва през 2012 на група журналисти в сибирския град Томск, работещи за независимия телевизионен канал TV2. Те приканват хората да излязат на Деня на победата, носейки снимки на починали свои роднини, които са участвали във войната - независимо дали са загинали в нея. През следващата година идеята е възприета в цяла Русия и е иззета от Единния граждански фронт, организация, основана от Путин.

През 2015 "Безсмъртният полк" стана част от официалния парад в Москва.

 
 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар