Неделя, 26 Май 2019
Събота, 11 Май 2019 14:53

БСП внесе в ЦИК сигнал за нарушенията от страна на премиера Бойко Борисов

От левицата призоваха ЦИК да спазват закона и да дадат указания на Борисов да освободи един от двата поста по време на предизборната кампания.

 

"Внесохме жалба в ЦИК срещу несъвместимост на функциите на Бойко Борисов като министър-председател, а от две седмици и като изпълняващ функциите и на председател на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и съпътстващите ги коалиции. Това е в категорично противоречие на Закона за администрацията". Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на "БСП за България" Георги Свиленски пред медиите при внасянето на жалбата в ЦИК. 

Той призова ЦИК да спазва закона и да загърби партийните си пристрастия. "В закона ясно е записано какви функции не може да изпълнява  министър-председателят", подчерта той.

Народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков обясни, че е видно от съобщение, публикувано на официалната страница на ГЕРБ, че Бойко Борисов оглавява Председателския предизборен щаб.

 

"Законът за администрацията, чл 19, ал 7, т. 5 е пределно ясен: министър-председателят не може да заема никакви ръководни длъжности в предизборен щаб. Борисов е в явна несъвместимост и нарушение на закона", коментира той.

По думите му,  повече от всеки български гражданин, министър-председателят е призван да спазва българското законодателство.

Компетентният орган е ЦИК. Призоваваме я да даде указания на премиера да освободи един от двата поста и да преустанови нарушението на българските закони", заключи Явор Божанков.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 11 Май 2019 14:53
  Кънчо Стойчев: Появата на премиера Борисов в последните 15 дни от кампанията „обърна мача“

  Какво ще се случи от тук нататък зависи не от изборите, а от вътрешната ситуация в страната, смята социологът

 • Събота, 11 Май 2019 14:53
  EXIT POLL: ГЕРБ печели евровота, БСП заема втората позиция

  ГЕРБ печели вота за избор на нови български евродепутати. Това сочат резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”.

  Според данните на „Галъп” за управляващата партия са гласували 30.5% от отишлите до урните. Социалистите са спечелили доверието на 25.4 на сто от гласувалите. Следват ДПС (12.8%), ВМРО (8.0%), „Демократична България” (6.5%), ВОЛЯ (3.5%), Десислава Иванчева (2%), АБВ (1.6%), „Атака” (1.6%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.4%), „Възраждане” (1%), , Ваня Григорова (0.4%) и други (5.6%).

  Резултатите от exit poll-а на „Тренд” също показват победа за ГЕРБ с 30.5%. БСП печели 23.5 на сто от гласовете.

  Следват ДПС (14.0%), ВМРО (7.5%), „Демократична България” (6.5%), ВОЛЯ (3.7%), Десислава Иванчева (1.6%), „Възраждане” (1.6%), АБВ (1.5%), „Атака” (1.2%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.2%), Ваня Григорова (0.6%) и други (6.4%).

 • Събота, 11 Май 2019 14:53
  Михаил Константинов: Официалните данни за избирателната активност у нас не са реалистични

  "Галъп интернешънъл": Избирателната активност към 17 часа е 24,7%

Оставете коментар