Понеделник, 19 Август 2019
Понеделник, 13 Май 2019 17:12

Цацаров се обяви против ранния старт на консултациите за негов наследник

На среща с президента Румен Радев днес главният прокурор Сотир Цацаров е изразил несъгласие с ранното начало на консултациите за следващия обвинител №1. Двамата обсъждаха процедурата в продължение на час, предаде БНР.

Цацаров е напомнил на Румен Радев, че мандатът му изтича на 10 януари и че няма как изборната процедура да стартира преди 10 юли. Обърнал е внимание на държавния глава и на опасността президентските консултации да бъдат разчетени като опит за влияние върху решението на съдебния кадрови орган, решение, което той трябва да вземе независимо, а едва след това идва и президентският подпис. В отговор получил категоричното уверение на Румен Радев, че това са консултации, а не опит за намеса в работата на независимия съдебен кадрови орган.

Освен това обвинител №1 специално е изразил удовлетвореността си от това, че държавният глава се е разграничил от вчерашно изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в Асеновград е заявила, че преди реализирането на избора за следващ главен прокурор, трябва да има законови промени, които „да ограничат големите правомощия на обвинител №1“. Румен Радев е уверил Сотир Цацаров, че той е на обратната позиция и според него разговор за правомощията на главния прокурор трябва да започне след избора и то с активното участие на наследника на Сотир Цацаров.

Днешният разговор между Радев и Цацаров бе първата от поредицата срещи, които държавният глава планира да осъществи с представители на съдебната и изпълнителната власт по въпроса за следващ главен прокурор.

На 14 май, вторник, от 14.30 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а до края на седмицата трябва да се срещне и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

В рамките на тези двумесечни консултации, които президентът започва малко преди възможно начало на тази процедура, той възнамерява да се срещне с представители на изпълнителната власт и на други страни и организации.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича в края на годината, а президентът има ключова роля в този избор, тъй като трябва да финализира с подписа си избора на ВСС за следващ обвинител номер едно. Предстои да научим дали е била обсъждана някаква промяна на процедурата, каквато по принцип е разписана, както и какви са представите на Сотир Цацаров как да изглежда неговият приемник.

Президентските консултации предшестват с близо два месеца най-ранния възможен срок за стартиране на процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров. Той е 10 юли. Най-късният възможен е 10 септември, като според неофициална информация нагласата на членовете на Висшия съдебен съвет е процедурата да започне в началото на септември.

Изборът протича по процедура, изработена от предишния съдебен кадрови орган и е еднотипна за т.нар. „трима първи в съдебната система“ - главният прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. 

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той, кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от 25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров.

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както направи в началото на мандата си с избрания за председател на ВАС Георги Чолаков.

Това конституционно правомощие, както и интересът на Румен Радев по темата „съдебна реформа и справедливост“, обяснява и активността на държавния глава около личността на следващия, пети по ред, главен прокурор след демократичните промени в България.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар