Четвъртък, 20 Февруари 2020

Четвъртък, 16 Май 2019 14:45

Андрей Ковачев чете опорки и речи от аутокю

Евродепутатинът от ГЕРБ Андрей Ковачев, юрнал се в надпреварата към ЕП и на тези избори, предпочита да си чете речите или опорните точки, спуснати от партийните пиар спецове. Това стана ясно още миналата година, когато BIG5 изненадващо за партията на управляващото мнозинство успя да снима в Брюксел как Ковачев чете речта си от аутокю, докато пиарът го снима.

В днешния дебат по БиТиВи със Станишев дали Ковачев отново е ползвал опорки от аутокю, питат се паметливи наши читатели, проследили телевизионния двубой между двамата.

 Защото беше очевидно, че представителят на ГЕРБ избягва влизането в директен спор по конкретни теми с опонента си от БСП, а се придържа към основните партийни тези, т.о. опорни точки.

Така лидерът на ПЕС коментира темата с националистическите и антиевропейските партии, които се очаква да имат солидно присъствие в следващия Европейски парламент. Според него няма да има националистическо цунами, но левите и зелените партии трябва да се обединят, за да променят посоката, в която върви Европа, а тя е наляво. През последните години десните наложиха политика на затягане на коланите, припомни той и определи като един от основните проблеми на политиката на ЕНП именно орязването на разходите. „Търсейки изход на икономическата криза те казаха, че това е държавният дълг, а причината е спекулативния капитализъм, който взриви ситуацията. ЕНП каза, че всяка държава трябва да ореже своите разходи, но това стана толкова насилствено, че се разкъса социалната им тъкан както в Испания, където имаше 50% младежка безработица“, посочи Станишев.

Вместо да влезе в дълбочина по темата Ковачев заяви, че трябва да има промени в политиката на ЕС.

Станишев репликира, че е странно ЕНП, която доминира Европейската комисия през последните десет години, да говори за промени.

Ковачев обаче продължи да повтаря, че дясната политика е най-добрата за развитието на Европа. По думите му ЕНП отново ще имат най-голямата парламентарна група в ЕП и затова няма да допуснат ляв завой - същото от няколко дни повтарят всички кандидат-евродепутати от ГЕРБ при медийните си изяви.

Политиката на бюджетни икономии превърна Европейския съюз, който е бил винаги съюз на надеждата, в наказателен съюз, предупреди още Станишев.

На това вместо да дебатира по темата, Ковачев отговори с цитат на Маргарет Тачър, че проблемът на социалистите започва, когато свършват чуждите пари:  „Проблемът на социализма е, че в един момент парите на другите хора свършват”. Същият цитат бе публикуван в негов пост и на страницата му във фейсбук още на 11 май, а след това - споделен на страницата на ГЕРБ в социалната мрежа.

Да напомним, че още от 2012 г. Ковачев цитира „желязната лейди“ - и мине не мине време, той току пуска нейната заучена фраза – било то на място, или не.

По темата "корупция" Ковачев обясни как това не било български феномен, а общоевропейски проблем. Освен това от партията му поставили "високи морални стандарти, където се подават оставки дори при съмнения". Същото повтаряше вчера Мария Габриел в дебата си с Елена Йончева, което е и основна теза на другите кандидати за ЕП от ГЕРБ.

„Истина е, че корупция има навсякъде, но в България тя е като окопал се феномен“, контрира Сергей  Станишев. „Ние сме вече 12 години членове на ЕС, при тези десетки милиарди, излети в България, трябва да сме се приближили до стандарта на живот в Европа. Но това не е факт, защото се отклоняват в частни джобове. Европейската прокуратура е стъпка в правилна посока“, категоричен бе кандидатът на БСП.

Снимка: BIG5

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар