Неделя, 22 Септември 2019
Четвъртък, 06 Юни 2019 09:59

Борисов: Вкарваме закон за 1 лев субсидия на партиите от 1 юли

Депутатите ще обсъдят днес два законопроекта за субсидиите на политическите партии - единият, внесен от кабинета, а другият - от партия „Воля“.

Предложението на Министерския съвет е за 1 лев на действителен глас, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с ПГ на ГЕРБ в Народното събрание. Решението за предложения размер на субсидията е взето на извънредно заседание на парламентарната група на ГЕРБ в присъствието на Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов. Субсидията ще бъде намалена от 1 юли тази година. 

„Ще стане накрая като в Чехия и много други страни – милиардерите и олигарсите да станат премиери. Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, входирахме го снощи в парламента и вкарваме закон за 1 лев субсидия“, коментира Борисов.

„Да видим тогава ще се оправят партиите през следващите години… как ще плащат на социолози, на политолози. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било“, предупреди премиерът и припомни, че на изборите като кмет е победил „без 1 лев, без партия, без нищо“, цитиран от БНР.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Борисов изрази надежда всички за подкрепят законопроекта за намаляване на партийните субсидии и уточни, че със спестените средства ще бъдат построени детски градини и ясли. 

Предвижда се годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 година до влизането в сила на закона да се преизчисли, като намалението да е за сметка на следващи траншове, а при недостиг или липса на следващи такива, да се възстанови от съответната партия.

Тази седмица проверка на прокуратурата установи, че пет партии са получили повече пари от предвидените в закона. 

Законопроектът на „Воля“ предвижда държавната субсидия, предоставена на политическите партии и коалиции, да бъде ограничена до парламентарно представените сили.

В мотивите се посочва, че по този начин ще се освободят средства от Държавния бюджет, които могат да бъдат използвани за пенсии.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар