Неделя, 22 Септември 2019
Петък, 07 Юни 2019 17:17

Президентската визита в Русия: Румен Радев разговаря с Владимир Путин, със Си Дзинпин, с премиера на Армения Никол Пашинян и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш

Президентът Румен Радев, руският му колега Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин излизат на една сцена. Те участват в Международния икономически форум в Санкт Петербург, където вчера българският държавен глава разговаря с Путин.

Българският президент призова за глобален консенсус срещу корупцията и укриването на данъци и се обяви за ограничаване на офшорните зони.

Путин на свой ред остро разкритикува протекционизма и разгръщащите се търговски войни в света.

Китайският държавен глава пък се обяви за икономика, която съхранява околната среда.

В четвъртък президентът Радев разговаря с руския си колега за бъдещето на АЕЦ „Белене” и за цените на природния газ за България. Москва настоя за български държавни гаранции за изграждането на централата, а Радев поиска по-ниски цени на газа към нашата страна.

Българският президент разговаря също с премиера на Армения Никол Пашинян. Арменският премиер е поканил страната ни да участва в строителството на магистралата между Армения и Иран – коридор, който свързва Персийския залив с Черноморския регион.

Радев се срещна и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Отстъплението от многостранната дипломация застрашава сигурността и стабилността и е предпоставка за генерирането на кризи. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които проведоха среща  в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщават от президентската институция. Двамата бяха единодушни, че климатичните промени, борбата с тероризма и устойчивото развитие изискват съвместни усилия и общ подход от държавите членки на ООН.

„България цени високо и подкрепя усилията за реформа, която да доведе до  по-ефективна и дееспособна ООН“, посочи Румен Радев. Държавният глава призова ООН да използва в много по-голяма степен способностите си не само да разрешава, но и да предотвратява възникващите кризи.

Обща бе и оценката, че тенденцията на ескалация на напрежение в международните отношения, отказът от ключови споразумения в областта на разоръжаването и засилването на миграционните потоци не могат да бъдат преодолени с едностранни действия от нито една отделна държава и не трябва да водят до ерозия в дейността на ООН.

Снимка на Юлия Ал-Хаким.

Радев на форума в Санкт Петербург: Необходим е глобален консенсус срещу корупцията

Във втория ден от посещението си в Русия президентът Румен Радев участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

„Устойчивото развитие не може да бъде изчерпано само с комплекса от амбициозни икономически, социални и екологични цели, разработени в Програма 2030 на ООН и залегнали в основните политики на Европейския Съюз. Преодоляването на предизвикателствата изисква всеобхватен подход, обединяващ широк спектър от инструменти – от политически до културни“, каза президентът Румен Радев пред участниците във форума и подчерта, че е „необходим глобален консенсус срещу корупцията, която е придобила трансграничен обхват“

"Срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаването на офшорните зони – убеден съм, че тези проблеми са добре познати на всички политически лидери и тук е необходима единна воля", каза президентът Румен Радев.

Източници: Нова тв и ФБ страница на президента; снимка корица: БТА

Видео - Изказване на президентския панел на Петербургския международен икономически форум, посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации до 2030 година.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар