Сряда, 22 Януари 2020
Сряда, 12 Юни 2019 09:46

Депутатите обсъждат намаляването на партийната субсидия. Пеевски: Един лев субсидия на глас означава фалит на партиите

Народните представители разгледат на първо четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се предлага намаляване на партийната субсидия.

Законодателната инициатива е на Министерски съвет, а предложението бе оповестено лично от премиера Бойко Борисов миналия четвъртък. Новите текстове предвиждат драстично намаление на субсидията на политическите партии и коалиции от 11 на 1 лев на получен действителен глас и трябва да влязат в сила от 1 юли тази година.

Ако размерът бъде намален, икономите в бюджета за втората половина на 2019 г. ще бъде 14,6 млн. лв.

"Един лев субсидия за действителен глас означава фалит на партиите", заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента. 

"Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим да е 0 лв. субсидията. За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори", каза Пеевски, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали това ще постави партиите в зависимост от бизнеса, Пеевски посочи, че 1 лв. е фалит на партиите. "Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите", допълни още депутатът от ДПС.

От парламентарно представените партии до този момент за намаляването на субсидията се обявиха от „Воля“, „НФСБ“ и „Атака“. ВМРО и БСП изразиха принципна подкрепа за намаляването на размера, но не на 1 лев, като според тях трябва тепърва да се дебатира какъв да бъде той. От БСП дори определиха внесения от ГЕРБ законопроект като кризисен ПР.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Изменението в закона за държавния бюджет, внесени от Министерски съвет, се предвижда от 1-ви юли партийната субсидия да бъде намалена от сегашните 11 лева на 1 лев за всеки действително получен глас.

В мотивите си вносителите посочват, че с намаляването на партийните субсидии ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, като изчислиха, че само за второто полугодие бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева.

Очаквайте подробности.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар