Вторник, 11 Август 2020

Събота, 22 Юни 2019 16:56

ДФ „Земеделие” не може да наложи санкции на къщи за гости в нарушение

Продължават проверките на къщи за гости в община Борино и на роднина на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, но без възможност за санкции, тъй като проверките се извършват извън мониторинговия период.

Продължават проверките на къщи за гости на експерти от Държавен фонд „Земеделие“ в смолянската община Борино. Досега инспекторите установиха нарушения в заложения бизнес план и в собствеността на къщите на бивш общински съветник и на роднина на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Проверката започна в къщата, собственост на съпругата на кмета на Борино Мустафа Кара Ахмед.

"Както виждате и в момента има гости, тъй че изобщо нямам никакви притеснения относно проверката. Собственик съм от самото кандидатстване от 2012 година до 2015-а. По Закона за местното самоуправление и местната администрация аз нямам право да извършвам търговска дейност и затова аз съм прехвърлил моите акции на съпругата си Захрие Кара Ахмед", каза той пред БНР.

До втората къща нямаше достъп. Собственик на имота е Невредин Кючюк, който е шурей на председателя на ДПС. Той има и друга къща за гости в района на Борино, а тази в Чала се оказа, че няма да бъде санкционирана и няма да се върне част от субсидията.

Инспекторите провериха и къщата на балдъзата на Кардайъ. Тя е и съпруга на кмета на Борино. Проверката установи, че там има по-малък брой нопщувки, отколкото е заложено по бизнес плана на обекта. Но отново и тази къща няма да бъде санкционирана, защото проверката е се извършва в извънмониторингов период.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Заместник-изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" с ресор "Програма за развитие на селските райони" Калоян Костадинов обобщи: "Единият проект "Чала инвест" е извън мониторинг и е изтекъл през 2017 година. По бизнес план е трябвало всяка година да се извършват около 1200 нощувки. До края на мониторинговия период общият брой нощувки са около 500. Това означава, че има неизпълнение на бизнес плана.

ДФ "Земеделие" единствено може да представи информацията, но главна дирекция "Национална полиция" също извършва проверка на тези къщи. Вторият обект е с изтекъл мониторинг през 2016 година. В момента се опитваме да се свържем с настоящият собственик на обекта", каза зам.-шефът на ДФ „Земеделие”.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар