Понеделник, 26 Август 2019
Петък, 05 Юли 2019 13:13

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ

Емил Кошлуков беше избран от Съвета за електронни медии за генерален директор на БНТ. За него гласуваха трима членове на регулатора, а двама се обявиха против.

С три гласа "за" на председателката на Съвета София Владимирова, на членовете Розита Еленова и Бетина Жотева, Емил Кошлуков беше избран за новия генерален директор на БНТ. Ивелина Димитрова и Иво Атанасов гласуваха за Сашо Йовков, съобщи БНТ.

Какви бяха мотивите на членовете на СЕМ:

Бетина Жотева, член на СЕМ: В тази концепция, в този почти академичен документ има и един силен персонален ангажимент на г-н Кошлуков, вкойто той казва, че ще гарантира достойна професионална среда на служителите в БНТ и качествена модерна медия за зрителите. Това звучи много сериозно и аз съм склонна да му повярвам и да му дам гласа си за генерален директор на БНТ, но с една много сериозна забележка - и тя е да запази БНТ като канал за спорт.

Ивелина Димитрова, член на СЕМ: Една съществена част от изискванията за кандидата за високо обществено доверие и професионално признание, СЕМ трябва да отчита общественото мнение, оценката на журналистическите гилдии, гражданското общество, защото ние избираме не просто ръководител на едно предприятие, а лидер на една обществена културна и национална институция каквато е БНТ. От всичките 6 кандидатури смятам, че в най-пълна степен отговаря г-н Сашо Йовков. Заложих на г-н Йовков заради наистина сериозния професионален опит в БНТ, близо 30 години, и естествено по-задълбочената и разработена концепция.

Иво Атанасов, член на СЕМ: Г-н Сашо Йовков - добра концепция, смятам и цялостно и в отделните компоненти. За разлика от други кандидати г-н Сашо Йовко не охули БНТ. Г-н Йовков обещава поетапно повишаване на щатните възнаграждения в националната телевизия. Г-н Йовков е най-убедителен в това отношение и като че ли при него успехът ще бъде хем на лице, хем по един сравнително безболезнен начин, така че завършвам с това, че ще гласувам за г-н Йовков.

Розита Еленова, член на СЕМ: Г-н Емил Кошлуков - професионална компетентност, адекватен, цялостен, плътен, изпълнен с конкретика. Кандидатът показва ясни цели и задачи и предлага конкретни действия, чрез които да се покрият исканията, които звучат реалистично и убедително, в пакет с финансови, законодателни, управленски и технологични мерки. Осъзнава отговорната роля на обществената медия, защитата на обществения интерес. Ясно разяснени са предизвикателствата пред БНТ. Залага като база на управлението си контрол, отчетност, прозрачност, публичност.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

София Владимирова, председател на СЕМ: Емил Кошлуков смята, че пред БНТ има две ключови задачи - оздравяване и модернизация. Той представи концепция, обърната към новите технологични решения и подчерта предизвикателствата пред БНТ - бързото развитие на технологиите, силната конкуренция от търговските телевизии и новите платформи, законовите ограничения на приходите от собствена дейност. Съзнавайки, че БНТ трябва да се ползва от доверието на обществото, предлага множество допълнителни мерки, с които да се повиши общественото доверие. Г-н Емил Кошлуков отговаря в най-голяма степен на изискванията, заложени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ на СЕМ и аз предлагам той да бъде избран за генерален директор.

Концепцията, с която Емил Кошлуков спечели, залага на модернизация на обществената телевизия. Смята, че тя трябва да се оздрави, така че не просто да се реши финансовата криза в телевизията, но и да не се допуска повече да се стига до такъв дефицит. Той смята, че обществената телевизия трябва да покаже прозрачност при изразходване на средствата като това става чрез предоставяне на информация за бюджетите пред СЕМ, регулярни доклади пред парламентарната бюджетна комисия и Министерството на финансите. Предвижда още създаване на програмен съвет, който да преразгледа цялата програмна схема на обществената телевизия.

Емил Кошлуков участва във финалния етап на конкурса заедно с още петима кандидати: Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов, Сашо Диков и Стоил Рошкев.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 05 Юли 2019 13:13
  Летищата в София, Варна, Пловдив и няколко медии с бомбени заплахи (допълнена)

  В рамките на няколко часа днес са подадени сигнали за бомба в сградата на БНТ и на Терминал 1 на Летище София. Сигналът за летището е подаден в 9.20 часа, а този за БНТ – в 11.30 часа. 

  Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района на телевизията, изведени са всички служители. Преди минути е приключила щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.

  Анонимен мейл за поставено взривно устройство е бил получен около 9:20 ч. тази сутрин и на Летище София. На място веднага са пристигнали екипи на Гранична полиция и Жандармерията. Следови кучета са претърсили района на Терминал 1. Взривно устройство не е намерено, не се е наложила евакуация на хора. Всички полети излизат и кацат по разписание.

 • Петък, 05 Юли 2019 13:13
  Кеворк Кеворкян с писмо до Кошлуков

  Преди малко прочетох дописката на Васил Петев  „Кой ограби БНТ?“ – NBOX.BG. Ако още не си я прочел – направи го. И след това се обади на главните редактори на  по-известните медии – и ги помоли да препечатат дописката. Ако откажат, значи и те са в кюпа, така сами ще си го признаят.

 • Петък, 05 Юли 2019 13:13
  Кой ограби БНТ?

  Тупарев+БНТ=10 милиона

Оставете коментар