Неделя, 21 Юли 2019
Четвъртък, 11 Юли 2019 13:56

След Сърбия, Борисов се забърка в скандал и със Северна Македония

Определението “северномакедонец“ възмути съседите ни.

 

Изказване на премиера Бойко Борисов по време на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево предизвика остри реакции в Македония, съобщава БТА. Причината – министър-председателят използвал думи, които противоречат на Преспанското споразумение.

„Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония”, заяви в Сараево Борисов по адрес на Стево Пендаровски.

В Скопие обаче са категорични - такова нещо като „северномакедонец” няма.

„Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. (…) Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония”, подчерта премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от в. „Слободен печат”.

През последната седмица Бойко Борисов влезе в остра конфронтация по темата „Косово” със Сърбия. Белград го обвини, че се опитва да внуши на новия върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика позицията, че бившата югославска провинция е отделна и независима държава, макар не всички в съюза да са я признали като такава.

След размяна на изказвания на и отвъд ръба на добрия дипломатически тон, в крайна сметка външният министър на Сърбия Ивица Дачич се извини, като заяви, че думите на българския премиер са били представени превратно от медиите.

Източник: bTV

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 13:56
  Нинова към Борисов: Страх лозе пази, но е късно за пазача

  Лидерът на БСП коментира в социалната мрежа заявлението на премиера Бойко Борисов, че България ще подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 13:56
  Борисов: България ще подкрепи румънката Кьовеши за европейски главен прокурор

  България ще гласува за избирането на румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Подкрепата за румънската прокурорка е обещана от премиера Бойко Борисов пред Людовик Орбан, председател на Националната либерална партия на Румъния.

  НЛП е румънската дясна партия, която си води сестринска на ГЕРБ и членува в ЕНП. Борисов и Орбан са обсъждали подкрепата за Кьовеши, срещу която се бори румънското социалистическо правителство, още в края на юни при среща на двамата в София. В телефонен разговор миналата седмица българският премиер е потвърдил подкрепата си за румънката.

  "Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията", казва Борисов пред "24 часа". От правителствената пресслужба потвърждават информацията.

 • Четвъртък, 11 Юли 2019 13:56
  Микровълнови печки, откраднати милиони и пълно безхаберие

  Владимир Береану коментира реакцията на управляващите след изтичането на данни от НАП

   

Оставете коментар