Вторник, 31 Март 2020

Сряда, 17 Юли 2019 09:24

Има задържан за пробива на НАП - бял хакер на 20 години

„Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки. Бял хакер на 20 години. Задържан е на работното му място. Той осъзнава какво е извършил. ”. Това съобщи в предаването „Здравей, България” , а по-късно и по БТВ Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

„Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

"Разследването е в съвсем начален етап. Образувано е досъдебно производство.В момента не можем да кажем дали е действал сам и има ли и други съучастници", каза още той.

"Става дума за млад човек, на 20 години, който работи в компания за киберсигурност, задачата и е да тества уязвимостта на компютърни мрежи и системи и работата му е била близка до това, което е извършил в нарушение на закона. Той всъщност е трябвало да предотврати хакерска атака", обясни Колев.

"При него отговорността е била размита. Той е трябвало да установява уязвимости, но не да ги използва. В различни етапи от живота си той е бил и от едната и от другата страна на закона – бял и черен хакер, разкри Колев.

„Всеки, когато прави нещо оставя следи, въпросът е да ги откриеш и използваш“, подчерта началникът отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

„Човекът е открит на работното му място. Той не е бил изненадан. Това е човек, който върши това не за първи път“, разкри Явор Колев. „Системите са тежко криптирани и се изисква много сериозна работа, за да се открият доказателства“.

Цяла нощ са правени експертизи", разкри още Колев.

"Проверяваме всички версии, но сега в този момент на истерия много хора ще поемат отговорността за извършването на тази атака. Тук мотивът е себедоказване", обясни той.   

По думите му, задържаният не за пръв път извършва подобни атаки.

Колев отказа да отговори на въпрос дали задържаният е изпратил писмото до медиите от руски адрес, но добави, че те са характерни при подобни ситуации и много хора се опитват "да поемат отговорност" за подобни действия.

"Разследването продължава, ще бъдат събирани доказателства във всички посоки. Проверяваме всички версии, но в този момент на истерия много хора ще поемат отговорността за извършването на тази атака.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Сигурен съм, че на много места се съдържат бази данни, които не би трябвало да са там. Много хора имат възможност да крадат бази данни и това не е характерно само за нашата държава. Такива атаки се случват и в дигиталния свят това е нормално", каза още Явор Колев.

Според в. "24 часа", е проверяван блогърът-програмист и активист на "Да, България" Боян Юруков. Той работи като старши програмист за германска компания и отговаря за интегрирането на системите за търговия на някои от най-големите банки, корпорации и финансови фондове в света. Колев обаче не потвърди, че задържаният е Юруков, но каза, че профилът на арестувания не съвпада с обявените от предполагаемия хакер подробности – че бил руснак, женен за българка. 

Същевременно Явор Колев не се съгласи, че НАП пренебрегва добрите практики за сигурност и обяви, че линкове били пращани с фишинг атаки – с мейли, изглеждащи сякаш ги праща НАП, но всъщност това не е вярно. Той даде и пример, че такива атаки и пробиви стават навсякъде по света, като даде пример със скандала с британския посланик в САЩ, чиито поверителни доклади за състоянието на американската администрация и управлението на Доналд Тръмп изтекоха в британските медии. Колев увери и, че се полагат всички усилия да бъде наказан извършителят на хакерската атака срещу НАП. Той подчерта, че който си помисли да използва източените от НАП данни, ще бъде преследван от закона и предупреди потенциалните нарушители, че не са анонимни. 

В момента тече досъдебно производство.

Поръчителите на хакерските атаки на НАП са българи, съобщи говорителят на Агенцията Росен Бъчваров по бТВ. Има доста основателни подозрения, че второто писмо, в което се твърди че авторът е руснак, не е от истинския извършител на атаката, допълни Бъчваров.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар