Понеделник, 28 Септември 2020

Петък, 19 Юли 2019 13:16

Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16.

От трибуната на парламента военният министър Красимир Каракачанов припомни, че сделката е в ценови хоризонт до септември и подчерта, че никакво отлагане няма да намали цената на изтребителите: "Всяка година военната техника и оборудване нарастват като цени. За съжаление такава е ситуацията в света".

От БСП и НФСБ се обявиха против ценовите параметри по сделката, предаде БНР.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подкрепи министрите, отговорни по преговорите за сделката, но подложи под съмнение финансовите възможности на страната ни да придобие бойния самолет Ф-16: "В случая аз по никакъв начин няма да отправя упрек към уважаваните от мен колеги Красимир Каракачанов и Емил Караниколов. Те изпълняват своите служебни задължения. Но те са в ролята на клетниците от Виктор Юго. Това са едни Гаврош и Козета, които на барикада отстояват поставената задача. Но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство".

По време на дебатите от "Атака" обявиха, че ще гласуват против сделката. Десислав Чуколов с аргумента: "Тези самолети ще ги получим на една огромна завишена цена. Този договор не трябва да бъде подписан. Сега ще дадем парите накуп предварително, 2023 година ще получим първия самолет".

Социалистът Таско Ерменков подчерта: "Вместо 1,8 млрд. с ДДС в момента ще правим разход 2,2 млрд. без ДДС, без мита. Аз ви заявявам от тука, че преди 2025 г. самолет в България няма да дойде. И когато говорите, че ние сме били за това да има руска авиация, не ние - вие сте тези. Защото 2021 година да летят на нови самолети нашите летци, вие ще продължавате да харчите парите на държавата за поддръжка на руските самолети до 2025-а".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки определи готвената сделка като "най-грабителска в историята на страната". 

ГЕРБ и ДПС защитиха сделката със САЩ с мотивите, че решаваме бъдещето на българската армия, нейната модернизация и се препотвърждава българската геополитическа ориентация. 

От ДПС подчертаха, че са последователни в отстояване принципите си за националната сигурност. Лидерът Мустафа Карадайъ заяви от трибуната на парламента: "Когато става въпрос за държавния суверенитет, за националната сигурност, за стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение".

И депутатите от ГЕРБ Христо Гаджев и Тома Биков:

"Това е най-важното – да дадем възможност на българските пилоти, на българската армия най-доброто".

"Кога ще излезете от Варшавския договор и ще подадете молба за членство в НАТО", попита Тома Биков.

От ГЕРБ заявиха, че цената е балансирана за това, което ще получи България. Джема Грозданова настоя:

"Последните 30 години ние сме длъжници. Това беше период на намаляване на боеспособността на Българската армия. Днес, уважаеми колеги, е време да решим дали този период е време да завърши. Дали трябва да направим първата стъпка към една модерна и силна армия. Решаваме дали българският боен пилот ще пилотира изтребител, с който ще бъдат повишени оперативните способности на военновъздушните ни сили".

Милен Михов от ВМРО определи проекта като най-значим, голям скок в българската военновъздушни сили и заяви: "Да дадем на храбрите български пилоти в деня на рождението на Списаревски не втора употреба френски самолет, а произведен за България, платен от българския джоб и управляван от български пилоти български самолет".

Според министъра на финансите Владислав Горанов плащането на изтребителите няма да създаде бюджетни проблеми, тъй като ще бъде еднократно. Освен това отчитането на този разход пред Брюксел няма да доведе до увеличаване на дефицита.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 19 Юли 2019 13:16
  Je suis ПКП

  В момента партията на Борисов се нуждае от нов тъп пърформанс, който да внушава единение

 • Петък, 19 Юли 2019 13:16
  Хаос в парламента при приемането на Изборния кодекс. БСП и ДПС искат оставката на Цвета Караянчева

  В пълен хаос изпадна парламентът, който продължава с разглеждането на промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Повод за това станаха новите правила за избор на Велико Народно събрание, а проблемите започнаха при гласуването на предложението да се обособят отделни глави в кодекса, посветени на обикновен и велик парламент.

  Депутатите от ГЕРБ подложиха на гласуване и предложението на правната комисия текстът да отпадне. Това обаче не беше прието – и така изведнъж се окажа, че едно и също законодателно предложение е било първо отхвърлено, а след това одобрено. Последва хаос в пленарната зала.

  Председателят на парламента Цвета Караянчева изпадна във видима паника и след ровене по папките даде 5 минути почивка, но с условието никой да не напуска залата.

  БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева от поста на председател на Народното събрание, тя отсече, че няма да я подаде.

 • Петък, 19 Юли 2019 13:16
  70-и ден на антиправителствения протест

  Мая Манолова: Това е позор! Позор, Караянчева! Позор!

   

Оставете коментар