Сряда, 05 Август 2020

Сряда, 24 Юли 2019 11:14

Парламентът преодоля ветото за партийните субсидии

Със 129 гласа "за", 84 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие повторно актуализацията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. и по този начин преодоля президентското вето върху възможността бизнесът да финансира политическите партии, предаде "Фокус".

"За" повторното приемане на закона, с който се промени Законът за политическите партии, гласуваха 129 народни представители, "против" - 84 и "въздържал се" - 1.

След гласуването се дава възможност за отворено финансиране на партиите - чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци, на които се противопостави държавният глава.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В мотивите си за ветото президентът посочва, че чрез тези промени се подменя политическата система на България като демократична парламентарна република и се дава възможност бизнесът да влезе в политиката.

Приетата от депутатите програма за работа през седмицата включва и прегласуване на закона за ратификация на международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70, на който президентът също наложи вето. По-късно днес законът ще се гледа повторно от комисията по отбрана.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Юли 2019 11:14
  Нинова от Бузлуджа: Този парламент е изчерпан, необходими са нови избори

  Корнелия Нинова беше на връх Бузлуджа, където Българската социалистическа партия отбелязва 129-ата годишнина от организираното социалистическо движение в страната

 • Сряда, 24 Юли 2019 11:14
  БСП напусна заседанието на парламента: Борисов е страхливец! Води България към катастрофа!

  ПГ на "БСП за България" напусна пленарната зала, предаде репортер на Агенция "Фокус". Намерението на опозицията обясни от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

 • Сряда, 24 Юли 2019 11:14
  Депутатите гласуват министерските оставки след ремонта на ”Борисов 3”

  Министерските рокади в кабинета “Борисов 3” влизат за гласуване в парламента. С постовете си се разделят Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова. Те ще бъдат заменени съответно от Кирил Ананиев, Лъчезар Борисов, Христо Терзийски и Марияна Николова.

  Четирите рокади са част от “големия ремонт” на кабинета “Борисов 3”, който управляващите обещаха. Те дойдоха след обещания коалиционен съвет.

  Очаква се гласуването на оставките в планерна зала да е внесено като първа извънредна точка по време на заседанието на депутатите днес.

  Припомняме, че преди коалицията да съвещава заявки за смяна на министри имаше още миналата седмица. Борисов поиска оставките на Горанов, Караниколов и Маринов, като още на следавщия ден те бяха замразени. Причината - решението, което коалицията трябваше да вземе, бе обещано за дните след вота на недоверие.

Оставете коментар