Понеделник, 20 Януари 2020
Четвъртък, 25 Юли 2019 11:24

БСП вика Томислав Дончев и Десислава Танева в парламента заради чумата по свинете

Във връзка с изключително критичната ситуация с разпространението на африканската чума по свинете, народните представители от ПГ на „БСП за България” поискаха вицепремиерът Томислав Дончев, който е шеф на Националния епизоотичен щаб, и министърът на земеделието Десислава Танева да дойдат в парламента. Социалистите поискаха министрите да предоставят информация за мерките, които се предприемат  за овладяването на тази критична ситуация.

По-рано днес министър Танева потвърди, че 60 000 свине ще бъдат евтаназирани, а Еврокомисарят по безопасността на храните предупреди, че има опасност България да загуби цялото си свиневъдство.

Народни представители от различни партии също взеха отношение по темата.

Според Бюрхан Абазов от ДПС, ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, ще се разпространи заразата африканска чума по свинете. Заразата вече е засегнала големите свинекомплекси. Всички мерки, които взеха досега управляващите са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани, подчерта депутатът като припомни, че заразата от две години е в Европа, смята Абазов и добави, че институциите в България не са се сработили в критична ситуация. 

От ВМРО обаче определят мерките на земеделското ведомство като адекватни. Депутатът Александър Сабанов е на мнение, че оградата срещу дивите свине е дала някакъв резултат. Той все пак призна, че мерките са закъснели и че секторът е застрашен.

Според специалиста Пенчо Милков по време на разплода на прасетата е трябвало да бъдат отстреляни всички диви прасета. Границата между България и Румъния не е била затворена за продукти от свински произход. Докато в Румъния гърми заболяването, фуражи влизаха в България и тези свинекомплекси се снабдяваха с такъв фураж, разкри Милков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар