Понеделник, 20 Януари 2020
Петък, 26 Юли 2019 11:55

Корнелия Нинова: Правителството да осигури безплатно смяна на личните документи след атака срещу НАП. Изтичането на лични данни на над 5 млн. българи е прецедент

Предлагаме Народното събрание да задължи правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на желаещите българи след атака срещу НАП. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

"Изтичането на лични данни на над 5 млн. българи е прецедент. Ситуацията е кризисна. Вчера НАП публикува приложение, с което всеки може да провери дали има неправомерно изтичане на личните му данни. От вчера десетки хиляди българи са проверили и имат изтичане на данните им“, коментира Нинова.

Според нея правителството действа неадекватно в тази ситуация и не предприема никакви мерки и затова БСП поема инициатива.

„Трябва да се гарантира сигурността на хората, на тяхната собственост и финансовите им средства. Държавата да си поеме отговорността, защото именно държавата и правителството не можаха да опазят личните данни“, заяви Корнелия Нинова.

Днес ПГ на „БСП за България“ внася в Народното събрание проект за решение, с което задължава правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на онези българи, които поискат това и да създаде добра организация това да стане без напрежение, опашки и чакане, уточни лидерът на левицата.

В същото време депутатът Красимир Ципов от ГЕРБ призова гражданите да запазят спокойствие. По думите му, това, което е изтекло от масивите на НАП, са лични данни, но това не означавало, че българските граждани трябва да си подменят личните документи, включително и тези, за които НАП съобщи, че има изтичане на лични данни.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар