Сряда, 03 Юни 2020

Събота, 10 Август 2019 19:11

Иван Гешев: Разкрити са две убийства в област Варна

Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност, каза заместник-главният прокурор

Две брутални убийства бяха разкрити във Варна. За едното от тях е задържан 91-годишен мъж. А в другия случай става дума за домашно насилие, което започва с юмруци и завършва със смъртта на жена.

"Имаме проблем с битовата престъпност и домашното насилие в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места". Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг на прокуратурата във Варна, предаде Нова телевизия.

Причината за първото убийство е ескалиращ във времето конфликт между двама съседи. При последната им среща в дома на обвиняемия във вилна зона в местността Добрева чешма, 91-годишният мъже нападнал с винкел жертвата си. Трупът на 56-годишния мъж е бил пренесен с лек автомобил в гората между Генерал Кантарджиево и Орешак, където е открит от полицията. Извършителят има двама сина. Заради здравословното си състояние задържаният не може да остане в ареста. Очаква се наблюдаващият прокурор по делото да прецени каква мярка за неотклонение е подходяща за него. Според експертизата за психичното му състояние той страда от старческа деменция, но е вменяем, разбирал е какво е направил и може да носи отговорност.  

Ако бъде признат за виновен, може да получи наказание „лишаване от свобода” от 10 до 20 години.

Разкрито е още едно убийство, случило се в петък вечерта в кв. "Аспарухово". Мъж е пребил по особено жесток и мъчителен начин жената, с която живеел на семейни начела. Вследствие на нанесения побой тя е починала. Двамата са се запознали преди няколко месеца в социална мрежа.

След  запознанството мъжът се мести във Варна. Съседите казват, че в петък никой не е чул нищо. Разбрали за трагичния случай, когато пристигнала линейка и полиция. Те пък разбрали за случилото се от сигнали, получени на телефон 112.

„Сигналът е подаден от дъщерята на извършителя”, поясни директорът на ОДМВР- Варна Даниел Пашов.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

На мъжа е повдигнато обвинение. Има данни за криминални регистрации.

„Сравнително млади хора са, около 30-40 годишни. Живееха от скоро живеят заедно. Запознали са се в социалната мрежа”, поясни окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

„За мен е важно прокуратурата да работи активно, да повишава общественото доверие в себе си и да заличи усещането за липса на справедливост”, поясни Гешев.

По повод на протестите около кандидатурата му за поста той посочи, че за него е важна оценката на българските граждани, на хората, за които работи обвинението. „Лесно е да се слагат етикети от типа "бухалка на управляващите", когато няма аргументи, това излъчва безсилие и този подход не е рационален”, допълни Гешев.
За изнасянето на информация по случая с хакерската атака срещу НАП той посочи, че българските граждани трябва да бъдат информирани и не може да се чува само едната страна - на обвиняемите и защитата.

„Съзнателно се манипулира обществото и прокуратурата няма как да си мълчи, особено при положение, че не е виновна за нищо”, посочи Гешев. По думите му това, че на някого не му харесва истината, не е проблем на обвинението.

Гешев каза още, че прокуратурата не разпъва чадър над никого и доказателство за това е фактът, че през последните няколко години тя е засегнала много интереси, включително политически. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар