Понеделник, 23 Септември 2019
Четвъртък, 05 Септември 2019 12:31

Управляващото мнозинство отхвърли президентското вето върху закона за военното разузнаване

Държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“

С 134 „за“, 57 „против“ и 6-ма въздържали се народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване.

До новото обсъждане се стигна след като на 5 август държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“.

Според държавния глава това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

„Военното разузнаване е неразделна част от въоръжените сили съгласно чл. 50, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). То е сред стълбовете на националната сигурност и е част от структурите, които формират системата за нейната защита“, уточнява в мотивите си Румен Радев.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„За да бъдат изпълнявани ефективно основните ù задачи, ръководството на Службата трябва да притежава необходимите специфични познания и професионален опит. Не е случаен фактът, че военнослужещите се обучават в специализирани образователни институции, каквито са военните училища и военните академии, даващи знания в специфичната област на военното дело. Във въоръжените сили единоначалието и субординацията са основни принципи, върху които се изпълняват поставените задачи, както изрично се предвижда в чл. 55, ал. 1 от ЗОВСРБ. Спазването на посочените принципи не е самоцелно, а отразява специфичната организация и ред на функциониране, на които се подчиняват въоръжените сили. Тази концепция ще бъде нарушена, ако се отстъпи от изискването ръководител на военното разузнаване да е военнослужещ. Възможността Служба „Военна информация“ да се оглави от цивилно лице може да накърни политическия неутралитет като принцип по чл. 5, т. 6 от ЗВР“, уточнява президентът.

Пълният текст на мотивите на държавния глава - ТУК.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 05 Септември 2019 12:31
  Президентът Румен Радев ще участва в 74-ата сесия на Общото събрание на ОНН

  Президентът Румен Радев на посещение в Съединените щати. Държавният глава ще участва в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН. Срещата е на най-високо равнище по въпросите на климата.

  По-късно през деня президентът ще участва и в събитие, посветено на защитата на религиозните свободи.

  Във вторник предстои изказването на Радев във форума на ООН, който се организира на всеки четири години. В делегацията, ръководена от българския държавен глава, е и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

  Преди да започне срещата, Радев се срещна с българската общност в Ню Йорк. Държавният глава отправи покана към сънародниците ни за връщане в страна и заяви, че България се развива, но въпросът е с каква скорост.

  Пред около 60 души в залата на Генералното консулство в Ню Йорк Радев поздрави присъстващите с Деня на независимостта и подчерта постиженията на сънародниците ни в една изключително конкурентна среда.

 • Четвъртък, 05 Септември 2019 12:31
  Президентът започва днес работно посещение в Ню Йорк за 74-ата сесия на Общото събрание на ООН

  Президентът Румен Радев започва днес работно посещение в Ню Йорк за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН

 • Четвъртък, 05 Септември 2019 12:31
  Румен Радев: Независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива

  И преди столетие, и днес независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. Това написа президентът Румен Радев в профила си във фейсбук

Оставете коментар